Strona 1 z 2

cukinia?kabaczek?

: 29 sie 2010, 07:29
autor: dorotaczekolada
potrzebuje przepisow na "coś" z cukinii i kabaczka. dostalismy wielkie i nie chce zeby sie zmarnowaly. moga byc na cos obiadowego albo do zaprawy :ico_sorki: najlepiej zeby nie bylo zbyt mdle :ico_oczko:

: 29 sie 2010, 09:45
autor: Lady
dorotaczekolada, kiedyś jadłam u znajomej z kabaczka coś jak schaby , bardzo dobre to było , pokrojone w plastry , takie nie za grube żeby doszły w środku i nie były surowe i normalnie jak schab , w jajko w bułke tartą , troche posolić i mozna dodać przyprawy do smaku i smażyć na tłuszczu , to taki wegetariański schab :ico_haha_01: , ale dobre :ico_oczko:

: 29 sie 2010, 10:24
autor: dorotaczekolada
Lady, ano dobry pomysl :ico_oczko: :ico_sorki:

: 29 sie 2010, 11:48
autor: JoannaS
Kotlety z cukini

- mała cukinia
- 2 jajka
- 5dag mąki
- 10 dag ziaren sezamu
- 25 dag gestej smietany
- 25 dag twarozku smietankowego
- 1/2 peczka koperku
- zabek czosnku
- 5 lyzek oleju
- sol
- pieprz

1. Cukinie myjemy i kroimy w grube plastry, oproszamy sola i pieprzem.
Panierujemy kolejno w mace, rozkłóconych jajkach i sezamie.
Dociskamy sezamowa warstwe.
2. SOS: smietane mieszamy z twarozkiem na gladka mase.
Koperek i czosnek drobno siekamy i dodajemy do masy.
Doprawiamy i mieszamy.
3. Cukinie smazymy na rozgrzanym oleju na srednim ogniu po 4 minuty z obu stron.
Polewamy sosem.
Podajemy z pieczywem.

:ico_haha_02: :ico_haha_02:

[ Dodano: 2010-08-29, 12:06 ]
Roladki z cukinii ze śliwką

- cukinia
- olej
- 10 dag szynki
- torebka suszonych sliwek kalifornijskich
- wykałaczki
- sol i pieprz

Śliwki namocz. Cukinie pokroj w cienkie plastry, posyp sola i pieprzem, przesmaz na oleju, schlodz.
Szynke pokroj w paski.
Zwijaj roladki: na cukinie kładź pasek szynki, na nia sliwke i ciasno zwin.
Kazda roladke zepnij wykałaczka.

[ Dodano: 2010-08-29, 12:11 ]
Placki z cukinią

- 2 cukinie
- jajko
- 3 łyzki tartego zołtego sera
- olej
- 2 pomidory
- 2 łyzki czarnych oliwek
- natka pietruszki
- cebula
- sol,pieprz

Cukinie umyj, osusz, odetnij konce, utrzyj na tarce, odsacz.
Dodaj jajko, tarta bulke, tarty ser, natke, wymieszaj.
Kładz porcje na rozgrzany tłuszcz, smaz z obu stron.
zrob sałatke: pomidory i cebule pokroj w plasterki, dodaj oliwki.
Placki podawaj z sałatką.
:ico_haha_02: :ico_haha_02: zamiast cukini mozna dodac bakłażana lub patisona.

[ Dodano: 2010-08-29, 12:22 ]
Cukinia w pomidorowym sosie

- 4 młode cukinie (po 30 cm dł) lub duża (obrana ze skory, podzielona na 4 czesci, pozbawiona miąższu)
- zielenina
- sol
- łyzeczka cukru

sos: 3 łyzki oleju
łyzeczka smalcu
2 cebule
2 zabki czosnku
4 duze pomidory
2 lyzki keczupu
lisc laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
lyzeczka musztardy
1/2 szklanki wody
cukier
sol
mielony pieprz


Do goracej wody z dodatkiem soli i cukru, kladziemy cukinie, goitujemy odkryte przez 5-7 min ( w zaleznosci od wielkosci warzyw).
Odstawiamy w naczyniu, w ktorym sie gotowaly.
SOS: na rozgrzanym tluszczu (olej i smalec) rumienimy posiekane cebule i czosnek, gdy sie zeszklą, dodajemy rozdrobnione pomidory, wszystkie przyprawy, keczup, musztarde, 1/2 wody, calosc pruzymy na srednim ogniu, czesto mieszajac , przez 10-12 minut.
Sos przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba doprawiamy do smaku.
Na wygrzanym polmisku rozkladamy porcje odsaczonych cukinii, polewamy goracym sosem, oproszamy zielenina.
:ico_haha_02: :ico_haha_02:

[ Dodano: 2010-08-29, 12:28 ]
Kabaczek na jarzynke

dorodny kabaczek
2 cebule
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 lyzki keczupu
2 zabki czosnku
sol
pieprz
mielona slodka papryka
cukier
musztarda
olej do smazenia



Obrany ze skory, pozbawiony miazszu kabaczek kroimy w kostke.
Cebule kroimy w cienkie piorka, czosnek siekamy.
na rozgrzanym oleju podsmazamy kabaczek, czesto mieszajac (powinien sie lekko zrumienic).
Na oddzielnej patelni podsmazamy cebule i czosnek, gdy sie zeszkla, dodajemy koncentrat , keczup, przyprawy, podlewamy 2 lyzkami wody, zagotowujemy, calosc laczymy z kabaczkiem i trzymamy na niewielkim ogniu, poid przykryciem, od czasu do czasu potrzasajac naczyniem.
po 10 min jarzynka jest gotowa.

:ico_haha_02: :ico_haha_02:

[ Dodano: 2010-08-29, 12:35 ]
Kabaczek zapiekany w sosie koperkowym

Młody, duży kabaczek
tłuszcz
tarta bułka do posypania formy

SOS: lyzka masla lub masla roslinnego, lyzka maki, szklanka mleka, 1/2 szklanki kwasnej smietany, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, sol i pieprz.

Obrany kabaczek dzielimy na 4 czesci, usuwamy miazsz, kazda czesc dzielimy wzdluz na polowe, gotujemy przez 3 min w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy lyzka cedzakowa na sito, odstawiamy do odsaczenia.
Przygotowujemy sos: maslo zasmazamy z maka, uwazajac by sie nie zrumienila, ale stracila smak surowizny, zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, caly czas mieszajac , by nie bylo grudek , zestawiamy z ognia.
sos lekko doprawiamy do smaku , laczymy ze spieniona smietana, dodajemy koperek.

W naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypanym tarta bulką ukladamy plastry przechlodzonego kabaczka, zalewamy goracym sosem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika na 10 min. Potraa nie powinna sie zrumienic.
:ico_haha_02: :ico_haha_02:

[ Dodano: 2010-08-29, 12:36 ]
Jak znajde wiecej to napisze pozniej bo teraz juz musze jechac do rodzicow.
Mam nadzieje ze ktorys przepis Ci sie spodoba i go wykorzystasz. :ico_sorki:

: 29 sie 2010, 16:44
autor: dorotaczekolada
JoannaS, super dzieki :ico_sorki: :ico_oczko:

: 29 sie 2010, 18:44
autor: JoannaS
Nie ma za co :-D
Jak coś jeszcze znajde to napisze.
Troche książek i gazet mam ale nie wiem gdzie sa takie przepisy wiec musze troche poszperac i przeczytac tytuły ale to jak córy pojda spac :ico_haha_02:

: 30 sie 2010, 15:35
autor: Agnieś81
Zupa-krem z cukinii

1 cukinia; 2-3 marchewki; cebula; 2 łyżki masła; ok 1l bulionu; 2 serki topione śmietankowe; groszek ptysiowy lub grzanki.

Rozpuścić masło w garnku, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i chwilę razem podsmażyć. Cukinię pokroić w kostkę (bez miąższu) dodać do marchewki i cebuli. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości. Dodać bulion ( ja dodaję wodę i potem wrzucam kostki rosołowe) Zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować. Serki topione "rozdziabdziać" widelcem w talerzu. Dodać kilka łyżek zupy aby się rozpuściły. Dodać do zupy. Zagotować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami oraz zieloną pietruszką.
Podaję z pamięci i mam nadzieję, że nie pomyliłam się. A jeśli zupa będzie za gęsta to można dodać więcej bulionu.
Moje dzieci uwielbiają tą zupę, ale jeszcze w tym roku nie robiłam :-(

: 05 lis 2010, 18:01
autor: askra
super są wszelkie placuszki z cukinii tak na ostro, z kremowymi sosami. A z kabaczka jest pycha wegetariański leczo, pasujące do wszystkich mięs. W Belgii się tym zajadają i mają rację:)

: 14 mar 2011, 10:30
autor: Michalina
Ja cukinię robię bardzo prosto i bardzo smacznie - sól i dużo pieprzu - jajko, bułka tarta i na patelnie. 5 minut i gotowe a jakie dobre!

: 01 sie 2012, 17:04
autor: lilo
Moja propozycja to pyszna faszerowana cukinia. Pewnie można i to samo z kabaczka zrobić.
Warunkiem jest żeby cukinia była młoda i niewielka.



Składniki:

- ok 6 małych cukinii

Farsz:

- 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)

- 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu łagodnego (ja daję pół na pół)

- 2 duże cebule

- 2 marchewki

- kawałek sera żółtego

- pęczek zielonej natki pietruszki

- czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, tymianek, zioła prowansalskie


Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok. Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy i zioła. Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub/i ketchup. Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość.
Gotowy sos doprawić do smaku.
Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką. Gotowym farszem napełniamy cukinię.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem ok. 25 min, a następnie ściągamy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.


Zdjęcie z netu, mniej więcej tak wygląda potrawa


Obrazek



Robiłam też kiedyś wersję faszerowaną jarską, z kukurydzą, muszę odgrzebać przepis bo też pyszne było :ico_sorki: