Strona 1 z 2

smażenie mięsa...

: 24 wrz 2010, 16:36
autor: roche
Witam,dopiero od niedawna interesuje się kuchnią i zastanawia mnie taka rzecz ,a mianowicie podczas smażenia mięsa,przeważnie drobiu po krótkim czasie wypływa z niego na brzegach biała maź w niewielkich ilościach....czasem słyszę,że to dlatego iż mięso jest nieświeże. Może mógłby ktoś to wytłumaczyć?.:-)

: 06 kwie 2011, 11:09
autor: kremoweczka
Nie wydaje mi się żeby to była kwestia nieświeżego mięsa, raczej po prostu tłuszcz się wysmaża i stąd ta biała maź o której piszesz.

Re: smażenie mięsa...

: 01 lis 2012, 00:38
autor: Arlekina
może to też być dowód, że mięso było zamrożone...

Re: smażenie mięsa...

: 27 lut 2013, 19:26
autor: onaiobcasy
Wiem, że smażenie mięsa nie jest zdrowe ale od czasu do czasu można sobie na to pozwolić :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania- ... ietruszka/ na przykład to :)

Re: smażenie mięsa...

: 10 mar 2013, 23:12
autor: PachnijPL
Wydaje mi się, że ta biała maź to wytrącone białko. Proces taki ma również miejsce, gdy się gotuje kurczaka. Nic szkodliwego.

Re: smażenie mięsa...

: 20 mar 2013, 21:02
autor: Twoje10minut
Dokładnie,jeżeli podczas smażenia mięsa pojawia się taka lekka specyficzna biała maź to raczej nic złego,mi zdarzało się to już wielokrotnie. Przypatrz się jak to wygląda podczas gotowania kurczaka i zauważysz to samo.

Re: smażenie mięsa...

: 12 kwie 2013, 10:55
autor: moniczeq1
Czy to samo dotyczy grillowania? Kupiłam ostatnio mrożone steki z http://www.stekibos.pl i zastanawiam się czy takie rzeczy można wogóle grillować... Proszę o odpowiedz bo jutro goście się zwalają i nie chciałabym ich otruć :P a wiem że te steki są dobre jak się je przyrządzi w piekarniku albo na patelni

Re: smażenie mięsa...

: 12 kwie 2013, 13:56
autor: MajaMaj
Biała maź nie jest oznaką tego, że mięso jest nieświeże. Jest w kuchni taka zasada, jeżeli z mięsa wypływa biały sok to znak że jeszcze nie jest gotowe, jeśli przezroczysty (po nakłuciu) oznacza , że jest już usmażone. Ten biały sok nie jest szkodliwy i jest to naturalna wydzielina mięsa np. wieprzowego.

Re: smażenie mięsa...

: 30 paź 2013, 15:54
autor: aneka83
Ja też a propos smażenia mięsa, ale w innym kontekście:) Mianowicie czy możecie polecić jakąś dobrą patelnię. Zastanawiam się nad Tescomą, bo czytałam dobre komentarze na temat tej serii http://www.tescomapolska.pl/gotowanie/p ... ki/fusion/
ale może macie jakieś alterantywne propozycje?
Będę wdzięczna:)

Re: smażenie mięsa...

: 21 lut 2016, 15:18
autor: Kazek1
Nie prawda. Biała maź wypływająca z kurczaka podczas smażenia to wynik pompowania w niego różnymi substancjami przed sprzedażą, aby zwiększyć objętość. To przeważnie mieszanina soli i wody lub resztek tłuszczy i innych syfskich dodatków. Jeśli usmażycie kurczaka hodowanego naturalnie, nie będzie z niego nic wypływać!