Strona 1 z 2

Smarowidła do chlebka

: 20 paź 2010, 14:46
autor: surtsey
Nie wiedziałam, czy to wrzucić do śniadaniowych.....

Tu oryginalny przepis od Ireny i Andrzeja
Barbados: Pasztet z pieczonych wątróbek
SKŁADNIKI: 45 dag wątróbek drobiowych, 22 dag tłustego bekonu, 1 ząbek czosnku, duża cebula, 2 łyżeczki musztardy proszku, sól, pieprz, mleko, 1 łyżka sherry lub brandy.

SPOSÓB WYKONANIA: Wątróbki oczyścić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Dodać resztę składników. Podlać mlekiem i zapiekać przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni. Ostudzić i zmiksować, doprawić do smaku. Dodać sherry lub brandy. Przełożyć do pojemnika, zalać warstwą rozpuszczonego masła.

A tu moje modyfikacje i zdjecia produktu
Nie daję alkoholu, zamiast musztardy w proszku, której nie mam dodalam przyprawe do miesa mielonego i też wyszło pysznie :-), oczywiście składniki zaokrąglam do 0,5 kg i 20 dag

Tuż przed pieczeniem i finał :ico_haha_02:

Obrazek Obrazek

: 20 paź 2010, 15:34
autor: JoannaS
Ostudzić i zmiksować,
Zmiksowac na papke?

: 20 paź 2010, 15:43
autor: surtsey
Tak na papke, to ma byc pasztet do smarowania.

: 20 paź 2010, 15:49
autor: lilo
i finał
A gdzie finał bo ja nie widzę???

Kurcze na pewno to dobre ale czasu nie mam za wiele i zwykle kupuję pasztet. Chyba że mama z krolika zrobi :ico_oczko:

Z past to ja tylko z makreli robię:

1 wędzona makrela
cebula
ogórki kiszone 2-3 szt
majonez
ewentualnie pół jabłka i kukurydza z puszki

Makrelę obrać z ości, cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę (jakąś 1/3 puszki więc dodaję jeśli robię też jakąś sałatkę w tym samym czasie), majonez, wymieszać, doprawić i jeść.

: 20 paź 2010, 15:53
autor: JoannaS
Tak na papke, to ma byc pasztet do smarowania.
:ico_puknij: no tak wkoncu ma byc do smarowania , a takiego nie mozna zjesc?
Jadlas kiedys takie w całości np. z chlebem?
Bo nie wiem czy moje cory takie cos zjedza :ico_noniewiem:
Ale bardzo fajnie wyglada :-D

: 20 paź 2010, 16:23
autor: surtsey
lilo, bo final się właśnie robi :-D zraz wstawię
a roboty z tym nie ma, bo tylko wrzucam do naczynia skladniki, potem sie to samo piecze, a ja się mogę zająć czymś innym. Potem tylko zmiksować i doprawić i już gotowe :-)
JoannaS, jak nie zmiksujesz to nie bardzo jest co jesć, chyba ze potraktujesz to jako wątróbke z cebulką, bo wszystko jest w kawałkach
jak zrobie pasztet taki do krojenia na chleb i będzie zjadliwy to dam cynk :-)

[ Dodano: 2010-10-20, 17:01 ]
zdążyłam zmiksowac połowe, a reszte małż porwał do jedzenie jako mieso obiadowe, tak, ze mozna i tak to jeść, tylko trzeba doprawić :-D

[ Dodano: 2010-10-20, 17:25 ]
Pasta serowo-czosnkowa

30 dag żółtego sera
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyzki smietany

Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać rozgnieciony czosnek, majonez i smietanę. Cieżko się miesza :ico_haha_02:
Kanapeczki z ta pasta mozna też zapiec w piekarniku, jednak tracą wtedy trochę swojej czosnkowej mocy

: 09 sty 2011, 21:47
autor: askra
dzis przez przypadek odkrylam niezla paste z tunczyka:
puszka tunczyka w sosie wlasnym,
jedna nieduza, surowa, starta marchewka,
jedno, starte jajko,
kilka malych ogorkow (ja dalam korniszony, bo nie mialam innych),
cebulka ze szczypiorkiem (raczej sporo),
ew sol, pieprz, ja tez dalam sok z cytryny zeby ozywic smak rybki,
lyzka majonezu plus dwie lyzki gestego jogurtu naturalnego.

Pasta wyszla niezla. Ladnie wyglada i dobrze smakuje.

: 10 sty 2011, 11:20
autor: gosiek-dudek
surtsey, wygląda smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować! Wielkie dzięki :)
zaraz sobie szybciutko wydrukuję przepis!

: 18 lut 2011, 12:02
autor: izuś_85
to moze wrzuce moją ulubioną paste jajeczną :ico_oczko:

jajka- zalezy ile kto pasty chce zrobić na pewno 6 bo pasta zniknie szybko
ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę, mozna przesiekać nozem jak ktoś woli drobniutko
majonez dekoracyjny winiary (lub kielecki) wg uznania 1-2 łyżki, tak zeby nie wyszło zbyt rozlazłe
ulubiona musztarda- 1 łyzka stołowa
pieprz, sól, szczypiorek-cały pęczek

jak ktoś nie ma szczypiorku moze dać cebulkę drobno posiekaną
bez cebuli i szczypiorku też smakuje dobrze :ico_oczko:

: 18 lut 2011, 12:42
autor: elibell
mniami ale mi smaka narobiłaś, ale nie mam jajek, wyszły heh
ja lubię tuńczyka z majonezem i pieprz i kukurydzą z puszki i na kanapki i do tego pomidor
albo
kurczak smazony, drobno posiekany, pieczraki podsmażone, drobno posiekane, jakieś warzywka np kukurydza czy papryka zmieszane z majonezem i pasta super, czasem pietruszke świerzą