Strona 1 z 1

Ciasta inne

: 21 paź 2010, 12:18
autor: surtsey
banalnie prosty w wykonaniu

Rodzynkowiec

200 g cukru
250 g maki
250 g masła lub margaryny (roztopić)
cukier waniliowy
4-5 jajek
1/2 op. proszku do pieczenia (czyli pewnie 2 łyzeczki)
200 g rodzynek

Ciasto wyrobic mikserem, dodać rodzynki, wymieszac. Piec na blaszce z papierem ok. 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewa.

: 23 paź 2010, 08:12
autor: dorotaczekolada
CIASTO W 10 MINUT Z MASĄ BUDYNIOWĄ I HERBATNIKAMI
1.0,5 l zimnego mleka - polecam 1,5% ale może być bardziej tłuste
2.1/4 kostki margaryny
3.1/4 kostki niesolonego masła
4.1/2 szklanki cukru
5.jedno żółtko
6.cukier waniliowy
7.1/2 szklanki mąki pszennej
8.kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
9.herbatniki maślane (ja potrzebowalam 24 herbatniki, ale ilość zależy od wielkości formy)
10.cukier puder po posypania ciasta przed podaniem

•blaszkę wyłożyć herbatnikami tak, aby stykały się ze sobą (jeśli jest to niemożliwe można przełamać herbatniki na pół)
•w garnku do gotowania mleka rozpuścić 250 ml mleka, cukier, cukier waniliowy, margarynę, masło i zagotować
•do miseczka wlać pozostałe mleko (250 ml), wsypać mąki, dodać żółtko i energicznie wszystko wymieszać widelcem tak, aby nie było grudek
•gdy mleko z tłuszczem i cukrem zacznie się gotować dodać do niego mleko wymieszane z mąkami i żółtkiem i mieszać rózgą do ubijania piany aż stanie się gęste (powinno mieć konsystencję gęstego budyniu)
•gorącą masę wylać na herbatniki a na masę budyniową wyłożyć wierzchnią warstwę herbatników (mają być ułożone tak, aby stykały się ze sobą)
•poczekać aż ciasto ostygnie i wstawić je do lodówki na min. 6 godzin
•przed podaniem posypać cukrem pudrem

[ Dodano: 2010-10-23, 08:12 ]
BIAŁO-CZARNY BUDYNIOWIEC
Składniki
paczka biszkoptów
1 szklanka mleka 2%
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki stołowe budyniu waniliowego
250 g margaryny
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
bakalie
owoce
gorzka czekolada
2 galaretki

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i ostudzić. Utrzeć margarynę, a następnie dodawać stopniowo zimny budyń nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy.

Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do lodówki.

: 23 paź 2010, 13:23
autor: JoannaS
o kurczaki chybe pyszne ciasta te budyniowe?
Ja uwieeeelbiam takie masy :-D
Ja nie wytrzymam na tej diecie :ico_olaboga:

: 23 paź 2010, 15:48
autor: dorotaczekolada
JoannaS, przyznam ze ja tylko to pierwsze robilam ale bylo pyszne :-D

: 24 paź 2010, 12:51
autor: surtsey
Łaciatek z owocami i galaretką

mleko, szklanka
cukier, 1,5 szklanki
margaryna, kostka
mąka, 3 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
jajka, 3 sztuki
kakao, 2 łyżki
jabłka, 3-4 sztuki
konfitura malinowa gęsta, mały słoiczek
galaretka cytrynowa, 1 sztuka



Mleko,cukier i margarynę zagotować i mieszać aż wszystkie składniki się połączą , a potem wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i jajka wszystko razem zmiksować,większą połowę wylać do formy a do reszty dodać kakao i wylać na ciasto jasne, pomieszać trochę łyżką aby zrobił sie wzorek .W ciasto powciskać jabłka pokrojone w grubsze plasterki a pomiędzy jabłka dać po łyżeczce konfitury piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Galaretkę rozpuscić w 1,5 szklanki wody i gdy zacznie tęzeć wylać równomiernie na dobrze wystudzone ciasto.

: 02 lis 2010, 12:37
autor: dorotaczekolada
większą połowę
nie ma czegos takiego jak wieksza polowa :ico_nienie: :ico_haha_01:

: 12 lis 2010, 16:58
autor: surtsey
dorotaczekolada, wiesz, ze chodzi np. o 2/3 :-D

Kolorowe oczy

Do zrobienia tego ciasta potrzebujemy dwa biszkopty, jeden jasny drugi ciemny.

Składniki na biszkopt ( duża blaszka)
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
do ciemnego biszkoptu 1 kopiata łyżeczka ciemnego kakao i o tyle mniej mąki

WYKONANIE biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i dalej ubijać.
Gdy piana ubita na sztywno dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na koniec wmieszać przesianą mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.

Do ciemnego biszkopta razem z mąką wmieszać kakao.

Ciasto umieścić w brytfance wyłożonej papierem.

Piec w ok. 180 stopniach przez ok 20 minut do suchego patyczka.

UWAGA:
biszkopt jasny po upieczeniu zwinąć w roladę , a następnie po ostudzeniu posmarować powidłami śliwkowymi.

Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - galaretka

DODATKOWE SKŁADNIKI DO CIASTA:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe ( dać mniej wody do rozp. czyli ok 0.5 litra)
powidła śliwkowe

SKŁADNIKI NA MASĘ:
1/2 litra mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE MASY:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, obie mąki, a resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń
Masło utrzeć, a następnie ucierając dodawać do niego przestudzony budyń.
Utrzeć na pulchną masę.
Masę podzielić na dwie części.

Wykonanie ciasta:
Na dno brytfanki dać ciasto ciemne, a następnie posmarować je połową masy.
Jasną roladę posmarowaną powidłami pokroić na krążki, które następnie ułożyć na masie.
Dać drugą połowę masy ,a na nią brzoskwinie pokrojone w plastry.
Zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aby stężała galaretka i gotowe.

: 06 gru 2010, 12:19
autor: ivon
Pyszna Kremówka:

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 margaryna/masło
1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

Składniki na masę:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.
Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i maką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy, gotujemy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu).

: 17 gru 2010, 14:59
autor: izuś_85
cappucino


Ciasto:
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
4 łyżki cappucino
1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe skłądniki
wylać na zwykłą prostokątną balche, piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Masa:
0,5 l mleka
4 łyżki mąki
8 łyżek cappucino
2 łyżki cukru
1 kostka "kasi"

połowę mleka zagotować, do drugiej połowy dodac mąkę, cappucino i cukier, ugotować jak budyń, wystudzić
do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać dalej (nie mikserem bo sie zważy)
rozsmarować na zimnym cieście

Bita śmietana:
600ml śmietany 30%
2 łyzki cukru pudru
śmitan-fix wg przepisu (chyba 3 szt.)

ubić śmietane, dodać cukier i fix, wyłożyć na masę
posypać odrobiną cappucino
i startą mleczną czekoladą

smacznegooooo :-D

: 21 lut 2011, 14:11
autor: ivon
Krakersy z masą karpatkową:
- 2 duze paczki krakersów
- 2 masy karpatkowe ( koniecznie Delecta bo ta jest gotowana)
- 1 masło
mase przyrządzic wedlug instrukcji na opakowaniu, nastepnie gorącą wymieszac z masłem, można tez dodac wiorki (lepsza z wiorkami).
Foremkę wyłożyć krakersami, na to wyłożyc cieplą mase, znowu krakersy/ masa/ krakersy/ masa. Posypac wiorkami kokosowymi.