Strona 1 z 1

przystawki

: 23 paź 2010, 08:15
autor: dorotaczekolada
Jaja w galarecie
Składnik
jajka ugotowane 8sztuk
żelatyna 3łyżki stołowe
bulion warzywny 3szklanki
natka pietruszki, gałązki według uznania
ogórek zielony 1sztuka
papryka czerwona z zalewy 1sztuka
rzodkiewki według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
Wykonanie:
Osączoną paprykę pokroić w paski. Opłukaną natkę porwać na piórka. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, wymieszać i schłodzić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do małych szklanek włożyć kilka piórek natki i po jednym jajku. Zalać bulionem z żelatyną. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, włożyć na wierzch paprykę i uzupełnić bulionem. Schładzać 4h. Podawać na plastrach ogórka i rzodkiewek.

: 23 paź 2010, 11:42
autor: JoannaS
Wypróbuje ten przepis... :ico_oczko:
żelatyna 3łyżki stołowe
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie,
To co mam zrobic z tą żelatyną ?
Moze byc w proszku?

: 23 paź 2010, 11:58
autor: dorotaczekolada
JoannaS, 3 lyzki suchej zelatyny namoczyc w 4 lyzkachzinej wody a jak napecznieje i sie zzeluje to rozpuscic w goracym bulionie :ico_oczko: ja ten przepis robilam na wielkanoc i powiem ze bylo super-tak inaczej :ico_oczko:

: 23 paź 2010, 13:01
autor: JoannaS
Aha ok dzięki :-)
Ja zawsze mam w domu w proszku jeszcze nigdy nie uzywałam ogolnie zelatyny bo moj małż.. nie lubi nic z galaretka, ale skoro go nie ma a jakis w dietce dukana jest przepisik na galaretke to chyba wyprobuje bo jajka mi wolno :-)

: 23 paź 2010, 15:50
autor: dorotaczekolada
JoannaS, to mozna wg uznania modyfikowac,innych warzywek dorzucic czy cos :ico_oczko:

: 23 paź 2010, 16:27
autor: JoannaS
Tak wiem wiem :ico_oczko: jakies mieśko dorzucic :-D

: 23 paź 2010, 16:29
autor: dorotaczekolada
JoannaS, no tez :ico_oczko: