Awatar użytkownika
aska1980
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

Mama z maluchem w szpitalu

23 paź 2010, 16:54

Czy mama może spać z dzieckiem w szpitalu? Bo sytuacja jest taka, że zależy jaki lekarz na oddziale dyżuruje to albo mona albo nie. To jest chore! Gdzie można uzyskać wiarygodne informacje na ten temat? Bo stając do dyskusji w tym temacie z lekarzem chciałabym przedstawić mu konkrety.

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 paź 2010, 17:03

aska1980, wszystko zalezy od stanu matki i standardow w szpitalu. ja mimo wszystko nie chcialabym spac z dziecmi choc przysypiac na drzemke mi sie zdarzalo. kobieta po porodzie jest wymeczona i moze dziecko zrzucic lub przygniesc.poza tym jej tez trudno wtedy spac. karmienei na lezaco jest jak najbardziej wygodne ale ja po karmieniu zawsze dziecko odkladalam do "wozeczka" spitalnego,gdzie lekarze mogli go ogladac jak spalam nawet :ico_oczko: i mialam komfort normalnego spania,czasem mnie kolzezanki z sali budzily jak mala glodna plakala bo ja bylam tak nieprzytomna ze nie slyszalam :ico_wstydzioch:

JoannaS
Wodzu
Wodzu

23 paź 2010, 17:28

wszystko zalezy od stanu matki
Zgadza sie, jak np bedziesz po cc to nie sadze zebys tak odrazu stawały na równe nogi :ico_oczko:
kobieta po porodzie jest wymeczona i moze dziecko zrzucic lub przygniesc.
Ja miałam córki zawsze od razu po porodzie ale ja miałam naturalne i byłam tylko zmeczona wiec miałam dzieci, i rodzilam za granica tam kategorycznie nie pozwalają dzieci trzymac na łóżko na ktorym lezy mama. A bron boze spac razem z dzieckiem wlasnie dlatego co napisała dorotaczekolada.
Dziecko miało swoje łóżko czyli taki wozeczek jak inkubator tylko odkryty nie zamkniety :ico_oczko:
Takze zapytaj sie w szpitalu w ktorym bedziesz rodzic jak to u nich jest z tym.

lilo

23 paź 2010, 20:30

Dziewczyny ja myślę że aska1980, ma na myśli przebywanie w szpitalu z chorym dzieckiem.
Bo czasem pozwalają matce nocować przy dziecku, czasem nie, czasem każą za to płacić, czasem nie...

Przyznam się że nie wiem jak to jest jeśli chodzi o przepisy itd.

Jeśli ktoś wie to też się chętnie dowiem :ico_sorki:

JoannaS
Wodzu
Wodzu

23 paź 2010, 20:49

No racja ASKA nie okresliła o co chodzi czy przy chorobie dziecka czy po narodzinach...
Ja skojarzyłam o porodzie :ico_noniewiem:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 paź 2010, 07:59

lilo, moze masz racje,ja tez jakos z porodem skojarzylam. a jesli chodzi o chorobe to szpital ma obowiazek zapewnic rodzicowi mozliwosc spania przy dziecku.jakbedzie utrudnial mozna sie zwrocic do rzecznika praw dziecka. mozliwe jest pobieranie oplat za jakies dodatkowe wygody,osobna sala,dodatkowe lozko. ale standart-rozkladany fotel zwykle jest az darmo. ja spalam przy synu po operacji jak mial 2 lata i to byla norma,wiekszosc matek spala. dla pielegniarek to nawet lepiej bo wiekszosc zabiegow rodzice robia sami,myja dziecko,przebieraja,powiadamiaja jak sie kroplowka skonczy.na pewno nie mozna przebywac z dzieckiem na sali intensywnej terapii i nie jestem pewna jak jest w szpitalach zakaznych

pinka79
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

24 paź 2010, 12:28

Matki nie można wyrzucić ze szpitala. Szpital może tylko domagać się pokrycia ewentualnych kosztów, np. za dodatkowe łóżko dla matki. Tak powiedziała mi pani konsultantka która dyzurowała pod telefonem zaufania Federacji na rzecz kobiet i planowania rodziny. A zadzoniłam tam bo dośc brawurowej kłótni z pielęgnierka z pediatrii. Wkurzyła mnie niemiłosiernie. ale za duzo nie mogłam powiedzieć bo nie dokońca wiedziałam kto ma rację. Teraz wiem w 100% co mi wolno i nie dam się tak szybko zbyć. Bo szukanie hotelu w obcym mieście wcale nie należy do przyjemności, szczególnie jak człowiek nie może myślec o niczym innym tylko o chorym dziecku które leży w szpitalu i czeka na swoją mamusię

Awatar użytkownika
aska1980
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

24 paź 2010, 18:20

Dziewczyneczki Kochane nie jasno się wyraziłam, ale własnie chodziło mi i sytuacje gdy dziecko jest chore w szpitalu.
A Rzecznika praw dziecka gdzie się szuka?
A dobry pomysł z tym telefonem, przecież tam prawnik siedzi to chyba powinien wiedzieć.

JoannaS
Wodzu
Wodzu

24 paź 2010, 18:24

A dziecko ile ma lat czy msc
?

Awatar użytkownika
aska1980
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

24 paź 2010, 18:37

4 latka.