Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 typów kobiet, które PRZERAŻAJĄ każdego faceta!

10 typów kobiet, które PRZERAŻAJĄ każdego faceta!

Faceci nie mogą się oprzeć kobietom, które robią dokładnie TAK…..

Faceci nie mogą się oprzeć kobietom, które robią dokładnie TAK…..

15 miejsc, w których mężczyźni najczęściej PROSZĄ o rękę!

15 miejsc, w których mężczyźni najczęściej PROSZĄ o rękę!

12 przezwisk, których MĘŻCZYŹNI nie tolerują (nie nazywaj go tak!)

12 przezwisk, których MĘŻCZYŹNI nie tolerują (nie nazywaj go tak!)

Imiona, które noszą najwierniejsi faceci! Sprawdź czy na liście jest twój partner!

Imiona, które noszą najwierniejsi faceci! Sprawdź czy na liście jest twój partner!

MANICURE na styczeń! 15 genialnych propozycji do odtworzenia w domu!

MANICURE na styczeń! 15 genialnych propozycji do odtworzenia w domu!

Czym kieruje się 20 letni FACET przy wyborze partnerki? 15 wytycznych!

Czym kieruje się 20 letni FACET przy wyborze partnerki? 15 wytycznych!

Dlaczego Twój były się do Ciebie odezwał? 10 powodów!

Dlaczego Twój były się do Ciebie odezwał? 10 powodów!

Te cechy wyglądu i osobowości ,,rozkładają facetów na łopatki”! Sprawdź co ich kręci!

Te cechy wyglądu i osobowości ,,rozkładają facetów na łopatki”! Sprawdź co ich kręci!

12 kobiecych „niedoskonałości”, które działają na mężczyzn

12 kobiecych „niedoskonałości”, które działają na mężczyzn

10 recyklingowych DIY, które wykonasz za grosze! Odmień swój dom!

10 recyklingowych DIY, które wykonasz za grosze! Odmień swój dom!

15 rzeczy, które SZCZĘŚLIWE PARY robią przed snem!

15 rzeczy, które SZCZĘŚLIWE PARY robią przed snem!

15 najmniej seksownych imion żeńskich. Sprawdź, czy Twoje jest na liście…..

15 najmniej seksownych imion żeńskich. Sprawdź, czy Twoje jest na liście…..

Jeśli Twój chłopak ma te 10 cech, to jesteś szczęściarą! Trzymaj się go!

Jeśli Twój chłopak ma te 10 cech, to jesteś szczęściarą! Trzymaj się go!

FACECI WYLICZAJĄ: Nie znoszę, gdy dziewczyna jest…..

FACECI WYLICZAJĄ: Nie znoszę, gdy dziewczyna jest…..

Co możesz zrobić, aby Twój facet zawsze Cię pragnął? 12 wskazówek

Co możesz zrobić, aby Twój facet zawsze Cię pragnął? 12 wskazówek

Wszystko o kawie – nie tylko dla smakoszy!

Dobrej jakości kawę kojarzymy najczęściej z kawą włoską. Kultura parzenia i picia kawy zapoczątkowana i rozwijana w tym kraju sprawiła, że nie sposób wyobrazić sobie słoneczną Italię bez filiżanki espresso. Warto zatem, byłoby wiedzieć, jak podawać ją w domu i jaką zamawiać w kafejce. Spróbujmy rozszyfrować rodzaje i – często obco brzmiące – nazwy pysznej włoskiej kawy.

 Espresso – wbrew powszechnie panującej opinii, nazwa nie pochodzi od ekspresu, nie ma również żadnego związku z szybkością przygotowania kawy, lecz pochodzi od włoskiego przymiotnika esspresivo – wyrazisty, wyraźny.

  • Espresso -to mała, mocna, czarna kawa o konkretnym, intensywnym smaku. Przyrządza się ją z mieszanki kilku, a czasami nawet kilkunastu mieszanek czystej arabiki w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25 -30 ml gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Mała ilość wody powoduje, że zawartość kofeiny w jednej filiżance jest dużo mniejsza w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. spresso stanowi również bazę dla bardzo wielu innych rodzajów kaw – miedzy innymi latte macchiato, cafe macchiato czy cappuccino.
  • Espresso risretto lub corto – [korto] czyli krótkie. To mocne espresso z małą ilością wody i dosłownie naparstkiem kawy. Bardzo mocny, intensywny smak, mimo niewielkiej ilości kofeiny.
  • Espresso coretto – [koretto] to espresso „poprawione", „właściwe", z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grapy, brandy lub likieru. Serwowana jest w filiżance do espresso.
  • Espresso doppio to espresso z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak. Wciąż jednak zdrowsze od naszej rodzimej dużej kawy.
  • Espresso sorbetto lub shakerato – to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane obowiązkowo w szklance, której brzegi uprzednio wysmarowaliśmy sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i unurzaliśmy w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.
  • Caffe lungo to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande – czyli duża kawa. W Północnych Włoszech zwana czasem caffe tedesco – kawa niemiecka, ze względu na to, że preferowana jest przez niemieckich turystów.
  • Caffe americano – to duża kawa, która składa się z espresso oraz gorącej wody, dolanej do małej kawy już po przyrządzeniu. W ten sposób spożywana jest mniejsza ilość kofeiny. Dodatkowym atutem może być to, że po otrzymaniu w kawiarni espresso w dużej filiżance i osobno dzbanka z gorącą wodą, możemy sami kontrolować moc napoju.
  • Cappuccino – [kapuczino] – pochodzi od słowa cappuccino – kaptur. Jest to zdrobnienie, oznaczające kapturek. I faktycznie, na espresso nalewana jest spieniona piana z mleka, która finalnie przybiera formę kapturka. Często podawana jest z gałką lodu w śmietance oraz ozdabiana sypką czekoladą bądź kakao. W wersji oryginalnej nie znajdziemy bitej śmietany.
  • Caffe macchiato – macchiato – pochodzi od słowa macchia – plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z „plamką" mleka – zimnego (freddo) lub gorącego (caldo), a czasem wręcz pianki, jak w przypadku cappuccino.
  • Latte macchiato – z włoskiego: "splamione mleko". To dosłownie mleko (latte) „pobrudzone" kawą. Do szklanki podgrzanego, wzburzonego mleka (szybko ten efekt można uzyskać pałączkiem do spieniania mleka, czyli funkcji cappuccino w ekspresie) wlewamy delikatnie i powoli espresso, czego efektem końcowym jest kawa trójwarstwowa: na dole mleko, pośrodku kawa, a na górze piana. Macchiatto można dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao bądź cynamonem. Dolanie syropów smakowych spowoduje powstanie nowej palety smaków.

Na bazie kawy możemy także przyrządzać różnego rodzaju napoje, drinki. Na zimne, jesienno-zimowe wieczory na pewno przyda się:

Krew Kozaka – To prosty drink, składający się z kawy z ekspresu (jak lungo) i czerwonego wina wytrawnego w równych ilościach. Podgrzewamy płyn, dodając po 2 łyżki stołowe wódki oraz 2 łyżki stołowe cukru na każde 200 ml. Podawać na gorąco – uwaga – w niewielkich raczej ilościach.zamawiać w kafejce. Spróbujmy rozszyfrować rodzaje i – często obco brzmiące – nazwy pysznej włoskiej kawy.