Przepisy na Zapiekanki

Zapiekanka śledziowa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zapiekanka to potrawa jednogarnkowa. Danie przygotowuje się z mieszaniny różnych składników, takich jak m.in. makarony, mięsa, jarzyny, ziemniaki i sery, które następnie zapieka się w piekarniku. Nasza propozycja przyrządzana jest z ziemniaków, filetów śledziowych, cebuli, chudej szynki i żółtego sera.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag solonych filetów śledziowych
  • 3 łyżki mąki
  • cebula
  • sól
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag gotowanej chudej szynki
  • 30 dag startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE

  • Śledzie moczymy, kilka razy zmieniając wodę.Kroimy w kostkę.
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry.
  • Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Oprószamy mąką i podsmażamy. Mieszamy ze 125 ml.wody. Podgrzewamy ok.5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Szynkę kroimy w kostkę. Ze śmietaną dodajemy do sosu. Mieszamy.
  • W natłuszczonej formie na przemian układamy warstwami ziemniaki i śledzie (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki).
  • Polewamy sosem śmietanowym i posypujemy serem. Obkładamy wiórkami masła.
  • Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

Comments are closed.