Przepisy na Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rozpoczął się sezon na grzybobrania. W lasach roi się od borowików, kurek czy podgrzybków. W związku z tym dzisiaj przepis na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami. Danie bardzo smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 800 gram ziemniaków,
  • 1 litr mleka,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 30 dag grzybów (wg uznania),
  • 2 łyżki masła,
  • 30 dag sera żółtego.


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
  2. Do garnka wlać mleko, śmietanę i włożyć ziemniaki.
  3. Gotować 10 minut często mieszając.
  4. W rondelku na maśle podsmażyć grzyby (można doprawić solą, wegetą, ziołami).
  5. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego układać ziemniaki, dolać 3 łyżki mleka (z garnka w którym gotowane były ziemniaki), następnie grzyby i ser żółty. Wszystko można delikatnie podsypać bułką tartą. I tak układamy warstwy do końca.
  6. Piec w piekarniku w temperaturze 180stopni przez około 40-45 min. Po wyjęciu i podaniu na talerze proponuję posypać szczypiorkiem.

Comments are closed.