Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

12 ważnych tematów, które powinnaś przegadać z ukochanym!

12 ważnych tematów, które powinnaś przegadać z ukochanym!

8 sygnałów, że przestałaś kręcić swojego faceta!

8 sygnałów, że przestałaś kręcić swojego faceta!

HOT TREND: Modny makijaż oka na wiosnę i lato 2019: kolorowe rzęsy

HOT TREND: Modny makijaż oka na wiosnę i lato 2019: kolorowe rzęsy

10 wyznań mężczyzn, którzy zdradzali i oszukiwali swoje dziewczyny!

10 wyznań mężczyzn, którzy zdradzali i oszukiwali swoje dziewczyny!

LAST MINUTE: 15 boskich stylizacji na święta wielkanocne 2019!

LAST MINUTE: 15 boskich stylizacji na święta wielkanocne 2019!

6 niezawodnych sposobów na ekspresowe podniecenie faceta!

6 niezawodnych sposobów na ekspresowe podniecenie faceta!

Nie nogi i nie piersi! Faceci największą uwagę zwracają na…..Zdziwisz się!

Nie nogi i nie piersi! Faceci największą uwagę zwracają na…..Zdziwisz się!

10 pikantnych fetyszy seksualnych, które facet pragnie z tobą przetestować!

10 pikantnych fetyszy seksualnych, które facet pragnie z tobą przetestować!

MĘSKIM ZDANIEM: 8 dowodów na to, że jesteś dla nas bratnią duszą!

MĘSKIM ZDANIEM: 8 dowodów na to, że jesteś dla nas bratnią duszą!

Jak nosić bojówki? To hit sezonu wiosna-lato 2019!

Jak nosić bojówki? To hit sezonu wiosna-lato 2019!

Róbcie jedną z tych 10 rzeczy, a staniecie się sobie bardzo bliscy!

Róbcie jedną z tych 10 rzeczy, a staniecie się sobie bardzo bliscy!

10 wiosennych makijaży, na które faceci uwielbiają patrzeć!

10 wiosennych makijaży, na które faceci uwielbiają patrzeć!

12 letnich spódnic, o których wszyscy będą mówić w tym roku

12 letnich spódnic, o których wszyscy będą mówić w tym roku

Wykorzystaj TAKIE zachowanie, aby ROZPALIĆ każdego faceta!

Wykorzystaj TAKIE zachowanie, aby ROZPALIĆ każdego faceta!

Mocny spadek libido – jak sobie z nim poradzić?

Mocny spadek libido – jak sobie z nim poradzić?

ŻYCZENIA WIELKANOCNE dla czytelników NaObcasach.pl

ŻYCZENIA WIELKANOCNE dla czytelników NaObcasach.pl

Zupa grochowa

Kwartę grochu, zalać trzema kwaterkami wody miękkiej, zagotować, odlać tę wodę, groch wypłukać w tej wodzie i nalać inną gorącą wodą, nalany bowiem zimną nigdy miękki nie będzie. Osobno ugotować 2 funty wieprzowiny przerastałej, lub ogon wieprzowy, pierwej oparzony dobrze, lub wreszcie funt wędzonki świeżej. Jak groch będzie miękki wtedy przefasować go przez gęsty durszlak, smakiem od mięsa zapalić masłem z mąką, wieprzowinę pokrajać w kawałki, włożyć w zupę, ogrzać razem na ogniu, pilnując, żeby się nie zagotowało i wydać z grzankami z bułki, e kostkę pokrajenemi i w maśle usmażonemi. Do wazy wsypać trochę majeranku.
Jeżeli ta zupa ma być postna; wziąść więcej grochu, po przefasowaniu włożyć trochę perłowej kszy osobno ugotowanej, włożyć duży kawał masła i z grzankami podać na stół.
Robi się także zupa z grochu zielonego, następnym sposobem. Pół garnca wyłuskanego już grochu ze strączków, wrzucić na ukrop posplony, zagotować, odcedzić, aby cierpkość odeszła, nalać czystą wodą wolną i gotować do miękkości z włoszczyzną, potem przetrzeć przez sito, miazgę rozprowadzić smakiem, w którym groch się gotował. Usmażyć w maśle trochę usiekanej włoszczyzny, dodać łyżkę stołową mąki, zagotować to razem z zupą, włożyć usmażonej jakiej ryby drobno pokrajanej bez ości, i z grzankami w kostkę na maśle smażonemi wydać na stół.       

loading...