magda75, ja myślę, że z Gabi jest wszystko dobrze. Sama pisałaś, że jest wcześniaczkiem i dlatego wszystko robi później. A jak już kombinuje z raczkowaniem to ani się obejrzysz jak ci w szafach przegląd zrobi. A samodzielne siadanie to zazwyczaj dopiero po raczkowaniu następuje (nie zawsze, ale przeważnie - gdzieś tak czytałam), więc myślę, że daj jej jeszcze czas. Moja Oliwka do 5 miesiąca się nie przewracała na boki i też się martwiłam a później poszło jak po maśle: na boki, z brzucha na plecy, z pleców na brzuch i w szóstym już siedziała. Ale oczywiście idź do lekarza jak ci to nie daje spokoju, rozwieje twoje wątpliwości.
scoiattolo84, :ico_brawa_01: dla Mikołajka. Ja jeszcze nie zakupiłam nocnika, bo słyszałam gdzieś, że dzieci najpierw robią na nocnik a potem zapominają i skuteczna nauka jest dopiero od 18 miesięcy, ale mimo to :ico_brawa_01:
akerl, :ico_brawa_01: dla Filipka za pierwsze kroczki. W ogóle widzę po zdjęciach, że niezły z niego spryciarz, włazi już na stolik. Moja mała potrafi na razie tylko przeze mnie przejść, staje przy meblach albo przy mojej nodze, ale do samodzielnego stania jeszcze jej daleko.