14 sie 2008, 09:10
Nie jest tak KAsiu, choć pogląd taki dominuje. Nie mam pojęcia, gdzie to wyczytałaś, ale autor jest trochę niedoinformowany, a jesli tak powiedzial ci lekarz, to powinień jednak doczytać i nie opowiadac bzdur. Ja spotykam się z poglądem i to naprawdę bardzo częto, że dziecko ma prawo robić w pieluchę do 3 roku zycia i nie komentuję, bo nie przekonam takich mam, a jak próbowałam, to czuły sie urażone, tak więc dałam sobie spokój. Dziecko zaczyna wiązać parcie z potrzeba wydalania moczu bądź kupy około 15 miesiąca. Około to znaczy, że jedne dzieci szybciej inne później. Natomiast wołanie siku w znaczeniu słów (mamo siku) to inna sprawa, a wiąże się z rozwojem mowy i tu rzeczywiście najlepszy czas na informowanie slowami (18 miesiąc). I to jest często mieszane, a nie jest to to samo. Dzieci potrafią powiązac parcie itd i zasygnalizować, podam przykład mojej sąsiadki synek w wieku 16 miesięcy kiedy chcial zrobic kupę, to chował się za firankę lub w inne miejsce i potrafił szukac takiego miejsca, zwłaszcza w gościach nawet 10 minut. Jak zaczynał szukac, to ona go na nocnik i nigdy się nie pomyliła. Drugi z wakacji. Amelka kiedy chciała siku a była w basenku, wyszła z niego, polecialo po nogach na trawę i wróciła. Takie przykłady można mnożyć, a rozwój dziecka dokładnie jes zbadany i badany dalej. JEst to jednak kwestia indywidualna i zależy tak od dziecka jak i od rodziców. Jeśli nie mogą bądź nie chcą rodzice próbowac z nocnikiem wcześniej, to nie próbują, a dziecko i tak się nauczy. Przecież to tylko i wyłącznie zależy od rodziców.
Oswajanie z nocnikiem jest ważne i tu się z toba całkowicie zgadzam.
Pruedence zdjęcia rewelacyjne. Tosia naprawdę się zmienia i do bardzo. Powiem, że jest coraz piękniejsza, a jej włoski są po prostu niesamowite. Moja Ami wdała się z włosami w ojca i ma po prostu proste i to takie, że nawet pofalowac się nie chcą.
Fajnie KArolinko, że wam się wyjazd udaje. A czas zawsze szybko leci, zwłaszcza, kiedy jest świetnie.