jeśli straci przytomność powinnaś najpierw sprawdzić czy oddycha, przysuwając ucho do jej buzi, jeśli oddycha położyć ją w pozycji bezpiecznej na boku, jeśli nie oddycha, zacząć resuscytację, odgiąć jej głowę do tyłu, kładąc jedną rękę na czole, drugą pod brodę, następnie swoimi ustami obejmujesz jej buzię i nosek i zaczynasz od 5 wdechów, następnie 30 uciśnień mostka palcami wskazującym i środkowym, a następnie 2 wdechy i znów 30 uciśnień mostka i tak aż do odzyskania oddechu, wtedy na bok na pozycję bezpieczną. W tym samym czasie ktoś musi zadzwonić po pogotowie.nic nie znalazłam co się robi po utracie przytomności. Czy trzeba reanimować i robić masaż, czy używać innych metod.
Jak zauważysz, że ma bezdech, to dmuchnij jej w buzię. Ja nie miałam tego problemu na szczęście, ale słyszałam, że to pomaga.Co powinno się wtedy zrobić,
tak się właśnie zastanawiałam czy to nie dla starszych dzieciaków :-)z tym ze to brdziej cwiczenia na wiek 2 latka
oby :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: musiałaś przeżyć chwilę grozy. Współczuję bardzo.Oby to było pierwszy i ostatni raz :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
dzięki, miałam kurs pierwszej pomocy. Tyle, że to tak na spokojnie łatwo, a w nerwach :ico_olaboga:pinko swietnie napisalas co tzreba robic :ico_brawa_01:
Szczerze, to ja myślałam że to już koniec. Niby chwilę to tyko trwało, ale w trakcie to było jak wieczność. Najczarniejsze myśli mi przez głowę przemykały.musiałaś przeżyć chwilę grozy.
także miałam kurs pierwszej pomocy przed medycznej :) na tym kierunku LO na ktrym bylam bylo to obowiazkowe, robili Nam go w Strazy pozarnejdzięki, miałam kurs pierwszej pomocy. Tyle, że to tak na spokojnie łatwo, a w nerwach :ico_olaboga:
ja mam cala glowe pytan .. jak np wyjade z Julią w maju, a tu w PL mamy szczepienie na sierpien to co? da sie wykonac te szczepienie w kraju w ktorym sie jest czy trzeba zjechać do PL ? ..Dzień Dobry w słoneczną niedzielę :-) :ico_kawa:
dobrze, że wszystko już dobrze :ico_sorki: oby nigdy więcej takich przeżyć :ico_sorki:Szczerze, to ja myślałam że to już koniec.
bardzo przydatny :-)także miałam kurs pierwszej pomocy przed medycznej
nie zastanawiałam się nad tym... ale masz rację, to też ważne sprawy, o których trzeba pomyśleć.ja mam cala glowe pytan .. jak np wyjade z Julią w maju, a tu w PL mamy szczepienie na sierpien to co? da sie wykonac te szczepienie w kraju w ktorym sie jest czy trzeba zjechać do PL ? ..
to super :ico_brawa_01:kabaret elita występował, uśmialiśmy sięi odpoczęliśmy od maluchów :-)
mogę zapłacić, jak bedzie trzeba do się do Pl przyjedzie i tyle, chociaz wolalabym uniknac rozjazdowjak nie mają tych szczepień za darmo to pewnie byś musiała płacić :ico_noniewiem:

Wróć do „Pierwsze kroczki, czyli roczek za mną!”
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 1 gość