25 maja 2008, 12:14
Korzystam z ostatnich chwil urlopu i zaglądam częściej, ale tu pustki, że szok :ico_szoking:
Iwciu udanej imprezy
my dzisiaj idziemy do teściowej na urodziny, więc przynajmniej gotowanie obiadu mi odpada :-D
Iwcia pochwal się później coś tam nagotowała, bo mi jakoś brakuje pomysłów ostatnio na jedzenie
a i mam nowy przepis na super ciacho, postaram się później wrzucić
[ Dodano: 2008-05-25, 20:48 ]
ale tłumy tutaj :ico_oczko:
oki to przepis, upiekł to mój kolega z pracy, ciacho powalające
Tort z otrąb pszennych
Biszkopt:
8 jaj ubić z ¾ szkl cukru na gęstą pianę
Dodać do tego 15 dag otrąb pszennych wymieszanych z czubatą łyżka mąki pszennej i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać z jajami.
Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą – wlać ciasto i piec w temp. 180-190 st. około 30 minut (jak zaczną boki odstawać powinno być gotowe).
Masa:
1 kostka margaryny
1 kostka masła
3 jajka
¾ szkl cukru
Kakao, spirytus lub wódka do smaku, sok z cytryny do smaku (zamiast wlewać alkohol do masy można dodać wcześniej namoczone w nim rodzynki), orzechy lub inne bakalie, czekoladę pokrojoną w kostkę.
Wykonanie:
Margarynę i masło utrzeć na gładką masę, Jaja ubić na parze, ostudzić i dodawać do masy, dodać kakao do smaku, alkohol lub rodzynki i wymieszać. Masę podzielić na 3 części, 2/3 masy użyć do posmarowania przekrojonego ciasto (można skropić ciasto sokiem z cytryny), na masę pokruszyć orzechy, czekoladę lub inne bakalie, nakryć drugą połową biszkoptu i na wierzch położyć resztę masy i bakalii, można posypać wiórkami kokosowymi.