23 lis 2007, 10:10
tal jak obiecałam opiszę Wam moją wczorajszą u lekarza, ten facet wcześniej pracowal w szpitalu uniwersyteckim na Prokocimiu, i tak pierwsze moje wrażenie facet ostry bo przy mnie opieprzył jakiego tatę ze nie toleruje spóźnalskich i nie zyczy sobie spóźnień na przyszłość, i tak wchodzę do gabinetu i seria pytań, co się dzieje dlaczego do niego przyszłam i skąd go znalazłam dlaczego nie u siebie w przychodni chodzę a ja mu na to że szukam dobrego specjalisty i że u siebie jestem delikatnie mówiąc ignorowana... osłuchał Mateusza, opukał go to osłuchwanie nawte długo trwało zważył 7200 zaglądnął do ucha pierwszy raz Mat miał zaglądane do ucha... prostował, zginał nózki przyciągnął główkę do klatki zbadał wątrobę i śledzionę przy okazji się dowiedziałam że powiększona śledziona zwiastuje poważne zakażenie bakteryjne, i stwierdził że osłuchowo Mat jest czysty czyli z osłuchania nie stwierdza zapalenia oskrzeli czy płuc ale po kaszlu oskrzelowo-płucnym stwierdza ze może ten jego kaszel może prowadzić do zapalenia oskrzeli bądź płuc dla niego diagnoza jest taka że jest to wstępne zapalenie oskrzeli bo tak jak się wyraził że słuchawki to jeszce nie wszystko i wprawny pediatra po kaszlu potrafi rozróżnić co dolega, przepisał antybiotyk summamed, syrop ketotifen- ten jest stosowany w zapobieganiu astmy oskrzelowej, probiotyki enterol i lacidofil, flegaminę i spirytus do smarowania, ja chciałam go wcześniej wysmarować vickiem ale jak się dowiedziałam to nie wolno stosować zadnych takich rozgrzewających substancji zapachowych bo może to prowadzić do skurczu oskrzeli i napadu duszności, kazał odstawić witaminy i kaszki w ogóle to mam nie podawać żadnych owoców tylko jabłko gotowane z kleikiem ryżowym i mleko też z kleikiem. no i co najlepsze to uświadomiłam sobie ze ta moje pediatra jest do du... przepisała mi syrop prawoślazowy a on powiedział nie do mnie ale do jakiegoś tam praktykanta że stosowanie właśnie takiego syropu bąź mukosolwany prowadzni do biegunek... i teraz już wiem skąd te jego kupy wodniste... jak tak dalej będzie ze ciągle po lekarzach się będę włóczyć to nim upłynie rok to ja już będę specjalistą od lekarstw...