No więc moje drogie, byłam u ginekologa i poruszyłam temat porodu w wodzie... :ico_noniewiem: No i w jednej sekundzie jego wypowiedż doprowadziła do tego, że zrezygnowałam ... Otórz pan M. na moje pytanie co sądzi pan o porodzie w wodzie, odpowiedział: Jeśli chodzi o samo przebywanie w wodzie podczas bóli w wannie- owszem, jeśli chodzi o relaks w wannie- owszem- ale sam poród do wody jest nie naturalny i sprzeczny z ludzką naturą. No więc ja :ico_szoking: a on mówi dalej tak: wszytskie ssaki, czy to pingwinice czy foki na czas rozwiązania wychodzą z wody, choć większośc życia spędzają pod wodą, natomiast kobieta robi na odwrót: podczas poródu łamie zasady i rodzi dziecko do wody, co jest niebezpieczne z dwuch powodów:
1. jeśli będzie w trakcie porodu zagrożenie życia dziecka liczą się sekundy a zanim panu wyjdzie z wody osłabiona, wanna jest sliska więc mimo zabezpieczeń trzeba wychodzic ostrożnie tracimy cenne sekundy aby uratwoac dziecko..czasami można nie zdążyć :ico_noniewiem:
2. mimo zrobionej lewatywy kobieta podczas parcia bardzo często pod naciskiem główki dziecka oddaje stolec ... cyt."czy chciała by pani rodzić się do zasranej wody" :-D
3. Woda łagodzi ból porodowy, wycisza, pomaga się kobiecie skoncentrować .. .ale nie wpływa jakoś szczególnie na dziecko w pozytywny sposób...
Dodał, że chciałm znac jego opinię na ten temat to mi jej udzielił bez owijania w bawełnę. W każdym razie do pełnego rozwarcia woda a potem chop na fotel ...
Wiecie co ..nie wiem jak do was ale do mnie te argunenty dotarły ...w każdym razie dalej chce przebywac w wodzie podczas porodu ale już sam poród chyba se daruje... :ico_noniewiem:
[ Dodano: 2008-02-12, 21:45 ]
Acha, u nas w szpitalu udostępnienie wanny jest za darmo :ico_sorki:
Witam serdecznie drogie Panie.
Ja też zastanawiałam się na porodem w wodzie ale po przeczytaniu Twojego tekstu nagle mi się odechciało.
Szczególnie mój partner mnie namawiał, ale chyba jednak zrezygnuje. Zresztą porozmawiam o tym ze swoim ginekologiem - zobaczymy co ten spec mi powie;)
"Malgorzatka" trafiłaś na dobrego lekarza - bynajmniej nazywa rzecz po imieniu!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: