jeżeli chodzi o AZS i skazę białkową - Z tego co mówiła mi nasza alergolog - AZS to alergiczna choroba skóry - ma podłoże alergiczne, czyli może ją wywoływać każdy alergen, wiec jeśli dziecko nie toleruje np białka mleka krowiego, może to sie objawiać m.in. zapaleniem skóry(choć nie musi, moga być tylko np bóle brzuszka, brzydka kupka itd), ale AZS moze występować też u dzieci uczulonych na roztocza kurzu domowego itd. ; AZS ma to do siebie że skóra jest sucha i bardzo swędzi niestety;-(u nas tak właśnie jest, mój synek jak ma jakis wysyp to bardzo sie drapie, czasem nawet do krwi:-(
z tego co wyczytałam (ulotka Nestle "żywienie niemowląt i dziec zagrożonych alergią" to: "...zmiany skórne są wynikiem reakcji alergiczno - zapalnych, które powstaja pod wpływem działania szkodliwych alergenów pokarmowych, wziewnych i kontaktowych; AZS potocznie nazywane jest skazą białkową, a wynika to z faktu, że najczęstszą tego przyczyną są białka różnego pochodzenia, głównie białko mleka krowiego, ale i białko jajka, orzechy czy roztocza kurzu domowego"
[img]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogtdr20070619_-8_Nasz+Aleksander+ma+już.png[/img]