Awatar użytkownika
mika;)
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

Najlepsza różnica wieku

12 kwie 2008, 23:11

Mam już jedną dziecinkę ma 14 miesięcy.Kiedyś myśleliśmy z mężem że jak Hanusia skończy rok,zaczniemy wtedy nyśleć o kolejnym dziecku.Teraz kiedy minął roczek wydaje nam się,że ciągle jest za wcześnie.Może wy wiecie,jaka jest najlepsza różnica wiekowa?Wiem,że za duża też nie dobra.

Awatar użytkownika
Duszka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

13 kwie 2008, 11:19

ja mysle ,ze odstęp 2-3 lat jest najlepszy ,i właśnie pomiędzy moimi chłopcami jest 2 lata różnicy , i nie było zadnych problemów wychowawczych ,ani uciązliwe to tez nie było jesli chodziło o zgranie całego dnia pomimo to ,ze całe tygodnie byłam sama z dwujka dzieciaków bo M pracował w delegacjach ,dlatego życie nauczyło mnie byc zaradna i nie patrzec na nikogo, tylko se radzic samej :-)

Awatar użytkownika
Zulcia
4000 - letni staruszek

13 kwie 2008, 17:16

U mnie różnica będzie 6.5 roku,ale tak akurat nam się ułożyło.Ja też zawsze chciałam mieć 3-4 lata różnicy miedzy dziećmi.Wyszło tak jak wyszło.Pocieszam sie tym,że między moją siostrą a mną jest 5.5 roku różnicy i kontakt zawsze miałyśmy świetny.Wydaje mi się,że to zależy od charakteru i wychowania.Bo moja koleżanka mimo 2 lat różnicy nie ma prawie kontaktu z bratem.Pozdrawiam :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
mika;)
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

13 kwie 2008, 22:12

Ja to bym chciała,żeby moja Hania troszkę się usamodzielniła,bo teraz potrzebuje więcej uwagi niż przedtem.Wydaje mi się,że może te 3 lata różnicy to dobry pomysł.Z drugiej strony każda różnica ma swoje plusy i minusy.Myślę sobie,że pewnie jest to sprawa indywidualna i każdy będzie twierdził inaczej.

Awatar użytkownika
Zulcia
4000 - letni staruszek

13 kwie 2008, 23:51

Myślę sobie,że pewnie jest to sprawa indywidualna i każdy będzie twierdził inaczej.
Zgadzam się :ico_brawa_01: Mądre słowa :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
sensibel
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

21 kwie 2008, 16:30

Między moimi brzdącami będzie 1,5 roku różnicy i myślę, że będzie idealnie. Mała nie bedzie tak bardzo zazdrosna o braciszka, może będzie im łatwiej się dogadać jak będą prawie od początku razem, a ja w ciągu paru lat będe miała odchowaną juz dwójeczkę :-) Moim zdaniem do 2 lat jest najlepiej :-)

lidziasc
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 kwie 2008, 17:04

ja tez jestem zdania ze im wczesniej tym lepiej..
moze glupio to zabrzmi ale "odchowasz razem i potem mozesz sie wyspac"
a im wieksza przerwa tym ciezej jest powrocic do pieluszek no i dzieci sie gorzej dogaduja :ico_oczko:

lilo

21 kwie 2008, 21:26

mika;) napisał/a:
Myślę sobie,że pewnie jest to sprawa indywidualna i każdy będzie twierdził inaczej.

Zgadzam się :ico_brawa_01: Mądre słowa :ico_haha_02:
Też tak sądzę.
Co do zazdrości - wcale nie jest tak, że im mniejsze dziecko tym mniejsza zazdrość. To zależy przede wszystkim od dziecka, ale często większemu dziecku można więcej, w razie wystąpienia problemów, przetłumaczyć.
Co do kontaktu - to też różnie bywa. Ja mam brata 15 lat młodszego i mamy świetny kontakt. Ostatnio opowiadał mi o swoim pierwszym zawodzie miłosnym, więc chyba nie jest źle.
Tak więc - nie ma jednej, obiektywnej odpowiedzi na to pytanie - dużo zależy od charakteru dzieci, podejścia rodziców, sytuacji życiowej... Dla każdej rodziny inna różnica może być idealna...

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 kwie 2008, 21:48

Hm.. U mnie pomiędzy moimi dzieciakami będzie 15-16 miesięcy różnicy i nie wiem czy to dobrze czy źle ... W każdyma razie moja mama urodziła siostrę i trzy miesiące po porodzie znów zaszła w ciąże z moim bratem więc różnicy między nimi było na równe 12 miesięcy i zawsze moja mama powtarzała tak: było ciężko, pranie za dwóch, gotowanie, i pilnowanie, ale za to potem jak już troche podrosły to ja tylko patrzyłam i pilnowałam jak się razem bawia, jak blizniaczki prawie, mama do zabawy ani tata nie byli potrzebni bo mieli siebie a ja mogłam podocząc...ale do tego czasu nie było lekko. Pamiętaj córciu, że to inne czasy były, nie było pampersów tylko przysział 20 szt ( 40 w sumie :ico_olaboga: ) pieluch tetrowych, pralek też nie było za bardzo, wszytsko w rękach było trzeba prać, o wszytsko cieżko, ja z dwama dzieciami w grządach siedziałam żeby miały na zupki, bo kupić nie było jak, chociaż nawet pieniążki były, i chowało się kury i króliki dla was ... No ale potem to juz fajnie było, miałam czas dla taty ... Na początku cieżko, tzeba się urobićm ale potem fajnie ... a za 8 lat urodziłas się ty!

Fakt faktem, teraz jest duuużo nam lżej, a zazdrośc rodzi się myślę wraz ze świadomością dziecka ... czyli z wielkiem ... A jak będzie w praktyce to wyjdzie w praniu ...Zobaczymy!!

Awatar użytkownika
katia
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

29 kwie 2008, 14:37

Kiedyś gdzieś słyszałam czy czytałam... :ico_noniewiem: już nie pamiętam.... że z psychologicznego punktu widzenia większa różnica jest lepsza. Cociaz zalezy to od wielu czynników. Mówi sie, ze dzieci, między którymi jest 1-3 lat róznicy lepiej się dogadują, bo maja podobny poziom intelektualny. Coś w tym na pewno jest.... ale z drugiej strony, dzieci zblizone wiekiem, maja podobne upodobania, podobnie myslą, bawią się podobnymi zabawkami i potrzebują podobnej uwagi i opieki.... Prowadzi to często do rywalizacji i konfliktów. A kedy różnica jest większa, powiedzmy 5-6 lat, to takie rodzeństwo ma już "dwa światy".... wtedy to starsze wystepuje w roli powiedzmy opiekuna....

ale nie wiem dokładnie, nie mam dzieci i nie znam z doświadczenia :ico_noniewiem:
chociaz jak się na tym zastanawiam to i jedna i druga teza jest słuszna..

co?

Wróć do „Przed Ciążą, czyli chcemy mieć dziecko”