17 wrz 2008, 15:50
eVe80, Ty się w ogóle nie martw tym rozwojem Igorka, to normalne że jedne dzieci w tym wieku umieją więcej a inne mniej. No moja Kinga sprawnie przekręca się na brzuszek i po zabawki też szybciutko sięga, ale nóg nadal nie za bardzo widzi-wtedy ten jeden raz to był chyba taki incydent :-)
A jeśli chodzi o siadanie to nie licz na to, że dziecko Ci usiądzie z pozycji siedzącej od razu w górę. Do tego są potrzebne świetnie wyćwiczone mięśnie brzucha czego nasze dzieci jeszcze nie mają. Niemowlę siada samo z pozycji na brzuszku, najpierw więc musi umieć przekręcać się na brzuszek, a potem pupka na bok i plecki w górę i już siedzimy. To nastąpi dopiero ok 7/8 miesiąca życia i też pewnie różnie to będzie wyglądało u naszych dzieci.
[ Dodano: 2008-09-17, 15:52 ]
No i nadmieniam, że nawet moja Ewa nie potrafi jeszcze szybko usiaść z pozycji leżącej-tez najczęściej najpierw na brzuch, a potem dopiero siada - a ma już rok i 8 mies
[ Dodano: 2008-09-17, 15:52 ]
No i nadmieniam, że nawet moja Ewa nie potrafi jeszcze szybko usiaść z pozycji leżącej-tez najczęściej najpierw na brzuch, a potem dopiero siada - a ma już rok i 8 mies