1. Z jakim wyprzedzeniem trzeba zglosic do kosiola?
3 miesiące ale jak chcecie jakąś konkretną datę lub godzinę to radzę iść wcześniej zamówić a potem przyjść te 3 mies .wcześniej.
2. Ile kosztuje oplacenie samego ksiedza?
To zależy od księdza.W niektórych parafiach narzeczony musi zapłacić tzw. półślubek i za zapowiedzi w swojej parafii (jeśli jesteście zameldowani pod jednym adresem to parafia jest ta sama i można uniknąć tej opłaty :ico_oczko: )
3. Czy prawda jest ze trzeba jakies dokumenty wyciagac z urzedu stanu cywilnego, hym..ksiadz tego sam nie robi?
Ksiądz nie może bo to Wy składacie oświadczenie że chcecie zawrzeć małżeństwo,podajecie jak będziesz się nazywać Ty i Wasze dzieci i tego typu sprawy.
4. Koszta sukienki?
Ceny są różne,można kupić od kogoś i jest wtedy taniej.Na allegro jest sporo ofert.A jesli chcecie mieć kameralny ślub i połaczyć go z chrzcinami to może lepiej zrezygnować z klasycznej sukni ślubnej na rzecz jakiegoś pięknego kostiumu?Ale to juz indywidualna decyzja :ico_oczko:
6. Slub z chrzcinami co o tym myslicie?
7. Skromny w domu?
To niezłe pomysły ale oczywiście od Was zależy czego oczekujecie bo to Wasz ślub i ma być najpiękniejszy.A to czy na 15 czy 150 osób to zależy od zasobności portfela i potrzeb pary młodej.Niektórzy wolą zamiast urządzać ogromne przyjęcia,wyjechać gdzieś razem itp.
8. co mozna nie drogo, a efektownie, a zarazem skromnie zrobic na poczestunek w domku, na 15 osob :))??
Nie doradzę bo nie mam pomysłu.A moze lepiej w restauracji,to nie będą może aż takie koszty?Albo catering?Pewnie jakieś ciekawe dania by zaserwowali :ico_oczko:
9. Kwiaty na slub, jakie sa fajne i nie drogie?
Musisz zapytać w kwiaciarni bo to zależy na jakie kwiaty jest aktualnie sezon.Bo jak będziesz chciała jakieś konkretne a sezon już się skończył na nie lub dopiero ma być to będzie problem z ich sprowadzeniem a i koszty wtedy są duże.
10. Fotki, zdjecia slubne amatorskie czy fachowe?
Może ktoś ze znajomych ma dobry aparat i mógłby grzecznościowo lub po kosztach takie zdjęcia Wam zrobić?Modne są teraz plenery,w studio robi się dużo mniej zdjęć niż kiedyś(niestety :ico_noniewiem: ,żałuję bo jak ja brałam ślub to raczej w studio była większość robiona a wolałabym w plenerze)
Życzę wszystkiego dobrego!