emilia7895
Cyber rusałka
Cyber rusałka

pępek

01 kwie 2008, 09:42

naszemu Marcelkowi jeszcze nie odpadł pępuszek :ico_placzek:
ma już 5 tygodni

miałm pobierana krew pepowinowa i tak sie zastanawiam czy ma to jakis wpływ na to, ze jeszcze sie trzyma :ico_olaboga:

dodam, ze nie jest czerwony, ani nic z niego nie leci
polozna ostatnio powiedziala ze do trzech miesiecy powinien odpasc, ale zbytnio mnie nie uspokoila, bo jeszcze nie slyszalam, zeby ktos mial taj dlugo :ico_placzek:

przy kazedej zmianie pieluszki w dzien solidnie go przemywam spirytusem

tylko prosze nie piszcie, ze Wam odpadl po kilku dniach, bo to mnie tylko zalamuje :ico_placzek:

aniulek
Beze mnie to forum nie istnieje!
Beze mnie to forum nie istnieje!

01 kwie 2008, 09:55

emilia7895, myślę że jak położna widziała pępuszek synka i nie zauważyła nic niepokojącego to jest wszystko dobrze.Nie martw się,piszesz że nic się z niego nie sączy,to bardzo dobrze.Nie wiem czy pobieranie krwi pępowinowej ma na to wpływ bo nie mam takiego doświadczenia,może zapytaj kogoś z tego banku gdzie macie zdeponowaną tę krew lub pediatrę?Nie wiem co mogę Ci jeszcze doradzić.Wkażdym razie nie przejmuj się,wszystko będzie dobrze.

Awatar użytkownika
Myszka_
Trzy tysiące lat minęło...

01 kwie 2008, 12:00

emilia7895, nie martw się, będzie dobrze, niektórym dzieciom odpada szybciej innym wolniej i nie sądzę aby fakt pobierania krwi pępowinowej miał tu coś do rzeczy, ot tak już bywa. Jeśli położna oglądała pępek i nie stwierdziła żadnych nieprawidłowości to wydaje mi się, ze możesz byc spokojna, córka mojej koleżanki miała kikut coś kole 2 mies. już jej troszku śmierdział, bo to w końcu martwe, ale pewnego dnia odpadł i dziś Oliwcia ma śliczny pępek. Po prostu musisz uzbroić się w cierpliwość, odpadnie :ico_pocieszyciel:

Awatar użytkownika
martuchafrost
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

01 kwie 2008, 13:20

emilia mojemu synowi odpadł po 6 tygodniach pępek, a skoro przemywasz spirytusem to powinno byc ok, tylko jeśli to możliwe, osuwaj delikatnie ten pępuszek ( bardzo delikatnie) i pod spodem tez przemywaj, zeby tylko z zewnątrz sie nie zaszuszał ale pod spodem tez , ja miałam inna sytuacje bo jestem za granića i tu nie przemywają spirytusem ( położna mówiła, ze wszystko ok :ico_puknij: ) wiec mojemu synowi wdało sie zakażenie i musiał miec antybiotyk, ale jak masz spirytus to dobrze, mozesz tez przemywać swoim mlekiem jak karmisz piersią, to pomaga tez

Awatar użytkownika
olulek
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

01 kwie 2008, 14:10

emilia7895, mysmy tak jak mowi martuchafrost, odsowali pepek na boki i lali dosc obficie tym spirytusem (tak kazali w szpitalu) a do tego nasaczali gaze ktora kikut byl owiniety maly smierdzial tym spirolem ale bardzo szybko mu kikut odpadl!

Awatar użytkownika
Barbara
Śmigam już bez trzymanki po forumku
Śmigam już bez trzymanki po forumku

01 kwie 2008, 14:54

emilia7895, nie martw sie, moja Asia miala 7 tygodni jak jej odpadl!
I tez pomoglo dopiero chyba to, ze obwicie 'smarowalam' 75% spirytusem, bo gencjana nic nie dawala

[ Dodano: 2008-04-01, 14:57 ]
dodam, ze nie jest czerwony, ani nic z niego nie leci
polozna ostatnio powiedziala ze do trzech miesiecy powinien odpasc
pewnie ma gruby, tak jak miala moja Asia, i potrzeba troche wiecej czasu. Nie martw sie! Najwazniejsze za nic sie nie saczy

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 kwie 2008, 15:24

kochana - oj jak ja byłam bliska Twoim obawom jak sie Jaguś urodziła. Wyobraź sobie, że my czekałyśmy aż 8 tyg! aż kikucik odpadnie. Najwżniejsze, że nic się niepokojącego z nim nie dzieje, po prostu zdaj się na cierpliwość, choć wiem, ze czasem trudno. Ja polecam zamist gencjany gotowe płatki nasaczone spirytusem - u nas się Leko genialnie sprawdziło przy każdym prezbieraniu pieluszki i od kiedy zaczęłam je stosować, pępuszek odpadł po 4 dniach :ico_haha_02:
powodzenia i nie zamartwiaj się pepuszkiem :-) zostaw sobie miejsce na kolejne rodzicielksie troski, bo bywa ich czasem tak dużo jak uśmiechów i radości :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
Izunia
Wodzu
Wodzu

01 kwie 2008, 16:01

emilia7895, jesli cały czas obserwujesz pępek i nic niepokojącego nie dzieje się to nie masz o co się martwić tak jak powiedziala ci połozna odpadnięcie jego może jeszcze potrawać ale nie masz czego się obawiać ;) Najważniejsze to dalej dbaj o pępek maluszka ;)

Mojemyu synkowi odpadła chyba dośc szybko po w 2 tygodniu :ico_oczko:

emilia7895
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 kwie 2008, 18:14

Dziewczynny dzięki, podniosłyście mnie na duchu

eve.ok napisz proszę co robiłaś z tymi wacikami? (tzn. czy tylko nimi przemywałaś pępuszek, czy może jakoś przymocowywałaś do kikutka?)
bo my kilka razy też ich używaliśmy, przykładałam do pępuszka, ale i tak wacik uciekał

właśnie kupiliśmy świeże waciki, więc proszę napisz jak robiliście...

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 kwie 2008, 19:36

emilko nie przymocowywałam, ale przemywałam przy każdym przewijaniu a takiego Maluszka trzeba dość często przewijać - wiesz najlepiej :-) Po prostu przemywałam najpierw cały kikucik, potem go odciągałam troszkę i w środku dłużej i dokładniej przemywałam. Tak jak mówiłam - po 4 dniach od stosowania Leko pępuszek odpadł :-)

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”