08 kwie 2008, 08:51
Dzien doberek :-D stawiam herbatke :ico_kawa: :ico_kawa: :ico_kawa:
[ Dodano: 2008-04-08, 09:07 ]
Violu, to juz taki bojazliwy wiek! Sporo dzieci maja takie reakcje! Walne wam tu wyjasnienie (coz zboczenie zawodowe :-D ) Dziecko w tym wieku jest juz pewne, ze on i mama to sa dwie osoby (wczesniej dzieci mysla ze jestesmy caloscia i dlatego strasznie placza jak mamy nie ma, bo nie potrafia wyobrazic sobie, ze wroci)! Teraz kiedy w koncu maja te pewnosc, musza jeszcze przekonac sie, ze jak mama nie jest z nimi to jednak istnieje, dlatego nas tak wzrokiem szukaja i dlatego niektore dzieci boja sie obcych! Juz potrafia sobie wykombinawac, kogo znaja a kogo nie, no i chca mame, bo tak jest bezpieczniej! Dlatego dobrze jest nie czekac na ten okres w ich zyciu i dawac dziecko wszystkim, ktorzy je chca na rekach i znikac z pola widzenia dziecka! wtedy przyzwyczaja sie powolutku i w tym wieku nie boi sie! No ale sa wyjatki, bo wiadomo charakterki sa rozne :-D i dzieci wiecej lub mniej bojazliwe!
Baw sie z Violu z Milenka w chowanego tzn chowaj sie za czyms na chwilei kuku juz jestem! Wtedy moze Milenka szybciej zrozumie co i jak! Zabawy przed lustrem tez fajna sprawa! No i dawaj ja dalej innym, zostajac obok i mowiac do niej! pewno niedlugo jej przejdzie jak sie przekona, ze mama zawsze wraca! mozna tlumaczyc w stylu ja ide, ale zaraz wracam, zostan chwile z ciocia i dac na dodatek przytulajke, albo zabawke, zajac ja czyms :ico_oczko:
Madziu, a Lelek fajny ci rosnie !!! prawdziwy rozbojnik :ico_brawa_01: