ale folik na nią nic nie pomoże
wiem wiem dlatego mialam prenatal a pod koniec ciąży prałam żelazo w trabletkach takie czerwone tabsiory :-D :-D :-D
Ja Zuzi jeszcze niec nie mowilam :ico_sorki: narazie wstrzymam sie z tym do pierwszego usg :ico_sorki: :ico_sorki:
[ Dodano: 2009-06-16, 14:10 ]
Helen, obiecany przepis :-D
JAGODZIANKI
6 dag drożdży
szkl. mleka
0,5 kg. mąki
3 żółtka
2 jajka
szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0,5 kostki masła
jagody ( moga byc ze słoiczka)
szczypta soli
WYKONANIE
Drożdże rozetrzec z lyzka cukru, rozmieszać z polowa mleka i łyżką mąki. Odstawić w cieple miejsce na 15 min do wyrośniecia. Masło stopić. Żółtka i cale jajko utrzec z polowa cukru i cukrem waniliowym, dodac przesianą mąke, zaczyn i mleko(odlać 2 łyżki) i sól. Wymieszać. Stopniowo wlewając przestudzone masło wyrabiac ciasto do chwili gdy zacznie odchodzic od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic w cieple miejsce na 30 min do wyrosniecia. Z ciasta formowac wałek, z niego odcinac kawalki i w dłoniach formowac placuszki, ukladac na nich jagody i szczelnie zalepiać.
Posmarowac buleczkijajkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem i posypac cukrem. Piec okolo 40 min w temp 180 stopni na b;asze wyłożonej pergaminem ( ja zamiast pergaminu dawalam folie aluminiową lekko posmarowaną olejem) :-D