05 maja 2009, 12:44
każdy rodzic powinien znać zasady udzielania pierwszej pomocy !!!!!!!!
zachłyśnięcia często dotyczą dzieci
zależy czym dziecko się zachłysnęło płynem np. woda czy ciałem stałym np. chrupka
jezeli zachłysnęło się płynem należy ułozyć dziecko szybko na boku z głową nieco niżej niż reszta ciała sprawdzić palcem drożność jamy ustnej jeżeli coś zalega to usunąć tzn. jakby wygarnąć z buzi, sprawdzić czy dziecko oddycha normalnie ,nie sinieje jeżeli nie oddycha to szybko sztuczny oddech -u dzieci zawsze zaczynamy od 5 oddechów , potem dołącza się masaz serca
jeżeli zachłysnęło się ciałem stałym to ulozyć dziecko na kolanach głowąw dół lub za nóżki i uderzamy -ale z wyczuciem w okol. między łopatkami kontrolująć wszystko wzrokiem
też ważne tu jest sprawdzenie czy nic nie zalega w jamie usnej dziecka
jeżeli nie oddycha sztuczny oddech też 5 razy i potem masaż serca
u starszych dzieci można przeprowadzić rękoczyn tzw.Heimlicha
zawsze wzywamy pogotowie czy udajemy się do pediatry , dziecko powinno być obserwowane ze wzgl. na możliwość późniejszych powikłań np. zachłystowe zapalenie staram się unkać tego typu problemów zawsze kontrolująć kąpiel dzieci , moja córka nie dostaje do jedzenia żadnych cukirkóew,groszków i mentosów itd
ostatnio na oit zmarła u nas 12-latka która zachłysnęła się podczas zwykłej wieczornej kąpieli ...................coś strasznego , niewyobrażalna tragedia