anusiek, a skąd masz pewność że to anemia? Miałaś badanie krwi? Bo ja u mojego podejrzewam przez sińce pod oczami, ale muszę zrobić badanie, ale nie mam kiedy :(
znalazłam coś takiego;
"...podkrążone oczy
Twój malec wygląda jak mała panda? Przyjrzyj się jego trybowi życia – może jest po prostu niewyspany. Jeśli śpi, ile trzeba, a sińce nie bledną, na wszelki wypadek pójdź z nim do pediatry. Zrób to koniecznie, jeśli dziecko jest blade, nie ma apetytu, wygląda na osłabione, skarży się na bóle brzucha albo generalnie zachowuje się inaczej niż zwykle, ma mniej siły do zabawy.
Sińce pod oczami mogą świadczyć o wielu schorzeniach, m.in. anemii, kłopotach z nerkami, pasożytach, dlatego warto zrobić malcowi ogólne badanie moczu, kału i krwi. Bywają także objawem alergii.
Zdarza się również, że nie świadczą o niczym szczególnym – lekarze mówią w takich przypadkach, by nie niepokoić się o dziecko, bo „taka już jego uroda” (malec ma cieniutką skórę, spod której prześwitują naczynka krwionośne). Zawsze jednak lepiej sprawdzić, czy wszystko jest dobrze."
-----
po przeczytaniu o tym pasztecie u Marcelka, dałam dzisiaj kanapke z pasztetem Wojtkowi :ico_brawa_01: zajadał się aż mu się uszy trzęsły :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: