jak pali to niech pali ale nie przy dziecku jeszcze karmiąc O.O szok
Mnie też taki widok doprowadza do wściekłości :ico_zly: A jeszcze bardziej mnie wkurza jak na przystanku czy w innym miejscu ktoś mi stanie i dmucha na mnie i na Filipka :ico_zly:
[ Dodano: 2011-04-29, 16:34 ]
Mariola_Larose, no to szkoda, pozostaje dzwonić i czekać :ico_sorki: Mogliby chociaż powiedzieć konkretnie kiedy będą mieli zainstalowany program :ico_puknij:
emilia7895, :ico_pocieszyciel: czasami zdarza się taki dzień, może jutro wróci humorek :-) A jesli chodzi o odczyt KTG to nie pomogę. Pamietam że jak mnie zostawili w szpitalu z Filipkiem bo skakałomu tetno to ten wykres miał takie duże skoki co jakiś czas.
[ Dodano: 2011-04-29, 16:50 ]
EMilko znalazłam taki opis na specjalistycznej stronie odnośnie KTG:
Jest to badanie polegające na wysłuchaniu i zapisie tętna dziecka połączone z zapisem czynności skurczowej macicy oraz oceną ruchów dziecka. Wykonuje się je w ciąży fizjologicznej po raz pierwszy nie wcześniej niż w 38 tygodniu ciąży. Na oddziale patologii ciąży można próbować wykonać je po 22-24 tygodniu ciąży.
Przed terminem porodu nie powinny pojawiać się skurcze. Tętno płodu powinno bić w przedziale 120-160 uderzeń na minutę, dopuszczalne są krótkie przyspieszenia lub niewielkie i krótkie zwolnienia akcji serca dziecka podczas skurczów w trakcie porodu.
Interpretacja zapisu KTG jest trudna i wymaga doświadczenia, dlatego nie będę opisywać jak odczytywać zapis KTG.