beti nawet dwa tygodnie przed porodem bo tyle mi zostało :). Tzn jak to lekarz ujął "cuda się zdarzają"
[ Dodano: 15-07-2011, 17:42 ]
ladybird śliczna córunia :-)

no nina super gratulacje więc czekamy z tobą kochana.dziewczyny mam dobrą nowinę: Synek nam się przekręcił, nie będzie cc :ico_sorki: . Czyli czekam na rozpoczęcie się porodu naturalnego :ico_haha_01:
Dla zdrowej osoby prawidłowa wartość poziomu HbA1c wynosi około 5%. Dla osób z cukrzycą, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, aby wynik ten był równy lub poniżej 6,1-6,5%. Jeśli wartość hemoglobiny glikowanej jest wyższa niż 7% to należy dokonać zmian w sposobie leczenia chorego. wiec chyba mieścisz się w tej normie?!
Hehe no chyba tak :-D Jak zreszta wiekszosc naszych rozpakowanych, zajete malenstwami :-) Moj M juz stwierdzil, ze jak maly bedzie to bedziemy siedziec calymi dniami i sie na niego patrzec jak spi :D Hihihi.. Ale to nasza pierwsza dzidzia wiec tez troszke inaczej to przezywamy niz doswiadczone juz Mamusie :-)Malinkę chyba macierzyństwo pochłonęło bo rzadko zagląda :-D

słuchaj ja tam ekspertem nie jestem, ale po co masz sie tą insulina szprycować????????????? Może zasięgnij opinii jakiegoś drugiego lekarza. Ja dzwoniłam własnie do mojej diabetolog i powiedziała ze mieszcze sie powiedzmy się w normie ale juz wyżej nie powinno byc niż to 5,5% A Ty masz super dobry wynik. A mierzysz cukier z palca codziennie?beti ja we wtorek robiłam badania (ze skierowania diabetologa, który zdiagnozował mi cukrzycę ciążową) i u mnie hemoglobina glikowana HbA1c wynosi 4,84 %, a widełki są 4,0 i 6,2. Ogólnie nawet glukoza w badaniu wyszła ok, a dzisiaj dostałam insulinę. Wydawało mi się,że moje pomiary glukometrem nie sa jakieś mega, a tu dziś taki zaskok :ico_noniewiem:
Kocura Bura, jednak polecam "słuchania"się lekarza, masz jeszcze potencjalne 7 tygodni a pod koniec ciąży cukry się normują trzustka zaczyna pracować bo dziecko nie uciska i najczęściej insulina jest odstawiana, a takie skoki cukru są niebezpieczne bo skoro stosowałaś dietę a cukry szalały tzn że coś nie jest ok. a ile jednostek dostałaś? i ile razy dziennie, przed którymi posiłkami? no i jakie miałaś pomiary po posiłkach?ale po co masz sie tą insulina szprycować

bo to raz dziennie :ico_haha_01: Cukier mierzyłam przez tydzień 6 razy dziennie.A mierzysz cukier z palca codziennie?
słucham się, słucham :-) A mnie zostało mniej niż 7 tygodni, bo z innych powodów mam zaplanowaną cesarkę na 25 sierpnia, więc 10 dni wcześniej.Kocura Bura, jednak polecam "słuchania"się lekarza, masz jeszcze potencjalne 7 tygodni
mam 9 jednostek w 4 dawkach (przed śniadaniami, kolacją i na noc).a ile jednostek dostałaś?
zanim zaczęłam brać insulinę, bo dopiero dziś dostałam zalecenie. Przez tydzień pomiarów miałam na czczo od 81 do 103. A w dzień od 90 do 139. Do obiadu było gorzej, potem już zawsze norma.no i jakie miałaś pomiary po posiłkach?
kochana, no ja sie z Toba w tym momencie nie zgodze absolutnie. Zobacz jakie Kocura Bura miała pomiary. Oprócz tego 103 na czczo praktycznie nie przekraczała normy. No i pomiar HbA1c wynosi 4,84 % (literature doczytałam dzisiaj z potrzeby własnej) Przecież to po prostu bardzo dobry pomiar! Wielu lekarzy przesadza, dlatego nie mozna i nie wolno polegac na zdaniu tylko jednego. Jak mówie, ja tam ekspertem nie jestem, ale z własnego doświadczenia (niestety) moge powiedziec ze dziewczyna bedzie sięniepotrzebnie szprycowała insuliną. Zapodawałabyś sobie przy wyniku 139, 9 jednostek insuliny??Kocura Bura, jednak polecam "słuchania"się lekarza, masz jeszcze potencjalne 7 tygodni a pod koniec ciąży cukry się normują trzustka zaczyna pracować bo dziecko nie uciska i najczęściej insulina jest odstawiana,
Boshe, dziewczyno, jak bym miała zawsze taki poziom, czyli po obiedzie i kolacji - tak jak piszesz do 139 (rozumiem że bez insuliny oczywiście), to w ogóle bym nie była skierowana do diabetologa!A w dzień od 90 do 139.

max. dawkę to mam 3 jednostki na noc, a to dlatego,że czasem pojawiają mi się ciała ketonowe w moczu (codziennie sprawdzam paskami).Zapodawałabyś sobie przy wyniku 139, 9 jednostek insuliny??
tak, bez insuliny.(rozumiem że bez insuliny oczywiście), to w ogóle bym nie była skierowana do diabetologa!
taaaak wczoraj w nocy szukalam do skutku i była tam gdzie ją wlożyłam i od poczatku tam szukałam , ale przykleiła się do płyty cd i jej nie było widać, ale teraz juz spokojnie moge spac!!!zirafka, znalazłaś kartę ciąży?
dziewczyny mam dobrą nowinę: Synek nam się przekręcił, nie będzie cc
ladybird śliczna córunia
Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość