19 lip 2011, 15:01
Ja jestem samotną mamą od kilku lat. O alimenty wystąpiłam jeszcze będąc żoną.
Trzeba zebrać wszystkie potrzeby, wypisać na kartce dokładnie ile się na co potrzebuje.
Wniosek o alimenty a potem o rozwód pomagała mi pisać prawniczka z centrum praw kobiet. Myślę że w każdym mieście jest jakaś organizacja pomocy kobietom. W centrum praw kobiet zostałam również objęta pomocą psychologiczną dzięki której z podniesioną głową przeszłam przez proces rozwodowy i byłam przygotowana.
Zanim zdecydowałam sie na rozwód chodziłam do ośrodka pomocy społecznej gdzie była grupa wsparcia gdzie pod okiem pani psycholog uczyłam się jak walczyć o siebie i dziecko, dowiedziałam się tam również jak sobie radzić z różnymi rzeczami, zachowaniami męża i tak dalej.
Myślę że warto skorzystać z pomocy ośrodka, wyślą do psychologa, pomogą wypełniać dokumenty, wiem że nie jest łatwo się zdecydować na pomoc obcej osoby ale kiedy jest naprawdę ciężko warto spróbować. A może przydzielą ci mieszkanie socjalne, może jest miejsce w domu samotnej matki, może pokierują cię i pomogą. Warto spróbować :)
Ja dziś normalnie żyję, przeszłam przez to wszystko i jestem silna i radzę sobie bardzo dobrze.