hej dziewczyny
witam z kawusią :ico_kawa:
ledwo was doczytałam :ico_szoking: myslałam zę pustki bedą
hehe
moja koleżanka dziś urodziła córkę :-D bedzie chodziła do przedszkola razem z moim Konradkiem hehe
oj z tymi dobrymi radami róznie bywa, trzeba mieć wyczucie bo czasem dobre rady moga sie przydać :-D ważne zeby je dobrze "przefiltrować" :ico_haha_01: i z motłochu wybrać rzeczy przydatne :-D
co do dźwigania główki, mój Konradek też podnosi i już się boję, wolałabym zeby jednak nie podnsił :ico_sorki: dla nas to oznacza powtórkę z rozrywki :ico_chory:
w przyszłym tygodniu podejde do pediatry zapisać sie na bioderka to wezme skierowanie do neurologa :ico_sorki:
pisałam wam ze Maja miała wzmozone napiecie mieśniowe?
chodziłyśmy na rehabilitację do ośrodka :ico_olaboga:
objawy to własnie wczesne podnoszenie główki, przykurcz rączek, zaciskanie piąstek nawet podczas ssania piersi i kąpieli (powinny byc luźne), krzyżowanie nóżek, prostowanie ciała, prostowanie nóżek, ogólna sztywnosc noworodka, odchylanie główki w tył
jeśli objawy nie mijają do max 3 miesiecy to powinno sie zrobić badanie u neurologa i usg główki bo moze to świadczyć o obniżonym napieciu osiowym i wzmożonym napieciu mięśniowym
wiec ja już panikuję jak mały ma choć jeden taki objaw :ico_olaboga: i już dzis wiem ze pójde to sprawdzic, choćby prywatnie :ico_sorki: na szczescie znam fajnych dwóch lekarzy do których z Mają chodziłam
[ Dodano: 08-10-2011, 11:51 ]
:ico_brawa_01: dla dzieciaczków za kolejne tygodnie i miesiace :ico_brawa_01:
co do opieki tatusiów - ja właśnie przy Majce posłuchałam mojej kochanej koleżanki Asiuni :ico_oczko: za co ją kocham niezmiernie :ico_sorki: i pomimo iz nosiło mnie zeby Przemkowi zwrócić uwage "nie tak, urwiesz jej rękę, złamiesz jej nogi" hehhe
to zaciskałam zęby i odwracałam głowę :ico_haha_01:
dzięki temu miał szanse nauczyć sie wszystkiego sam, od pierwszego dnia kapał Majkę i zostało tak do dziś, ja ją kąpię tylko jak Przemka nie ma w domu :ico_sorki: i myje głowę :ico_haha_01:
dzieki temu Przemek od początku wie co i jak zrobić i gdzie co leży
jedyne czego nie robi to przewijanie kupy- brzydzi sie bardzo wiec jak jestem w domu to ja przewijam, teraz jak mam małego przy cycu a Majce sie zdarzy w pampa zrobić to on przebiera kupe bo musi :ico_haha_01:
i w nocy nie wstaje do Majki :ico_oczko: on pracuje i ja to szanuje, wiem ze musi być wyspany do pracy bo jego błędy mogą nas drogo kosztować :ico_oczko: zresztą jak wraca do domu albo jak ma wolne to pomaga mi we wszystkim :ico_oczko: więc noce to moja broszka :ico_haha_01:
[ Dodano: 08-10-2011, 11:56 ]
Mnie się ten pomysł bardzo podoba ale boje się że wtedy dziecko nauczę że jest noszone i potem będzie problem by samo zasypiało .
nic bardziej błędnego :ico_oczko:
Majkę nosiłam i młodego też zamierzam od dziś, wyjełam już chustę :ico_oczko:
Maja noszona była bo płakała, przez te napiecie wszystko ją bolało, i wogóle, ulgą dla niej było wtulenie sie w mamusie i usłyszenie bicia serca, a ta pozycja którą wkleiłam jest cudowna i łatwa bo można ją wiazać "z przewijaka" :ico_oczko:
a Maja zasypiała w łózeczku jak anioł :ico_sorki: wystarczyło ją odłozyć
z młodym gorzej :/ trzeba sie nagimnastykować :ico_noniewiem: ale dajemy radę :ico_sorki: wczoraj odkłądaliśmy go na zmiane z Przemkiem 12 razy :-D cwaniak :ico_oczko:
[ Dodano: 08-10-2011, 11:59 ]
Pati i Jula czekamy az u was ruszy :ico_sorki:
a szczerze to zauważyłam pewną zbieżność
do mnie smska pisała Kwiatunio, i mnie pociągneła na porodówke chyba
ja pisałam do Izy :ico_haha_01: i wylądowała po mnie :ico_haha_01:
a ona pisze do...
szkieletorka?
ciekawa wrózba co :ico_haha_01: