A jak rozpoznać że coś nie halo jest z napięciem mięśniowym?
charakterystyczne jest wyginanie się dziecka w "pałąk", tzn leżąc na pleckach dziecko opiea cieżar ciała na piętkach i na główce tworzac litere C, pręży się, wypina mocno brzuszek, czesto też zaciska piąstki, krzyżuje nóżki
ale czemu płatne lepsze i chronia przed autyzmem, nie zrozumiałam za bardzo, i ma to coś wwspólnego z napięciem mięśni u małego????
płatna szczepionka IPV+HIB zawiera w swoim skłądzie szczepionkę acelularną przeciwko krztuścowi- za darmo NFZ oferuje tylko szczepionkę pełnokomórkową która u dzieci ze schorzeniami neurologicznymi moze powodować liczne powikłania poszczepienne jak np autyzm :ico_noniewiem: dlatego też dzieci z podejrzeniami o napiecie mięśniowe itp muszą mieć najpierw zrobione badania zanim zostanie im podana zwykła szczepionka LUB mozna szczepić tą odpłatną bo ona jest bezpieczna :ico_sorki:
napiecie mięśniowe leczy się u neurologa, ja dziś sie zapisałam do najlepszego osrodka w Katowicach (chodziłam tam z Mają) i mam termin na maj :/ :ico_puknij:
no ale wizyta prywatna w przyszłym tygodniu :ico_sorki: 80zł
i prywatne usg główki 90zł
prywatna rehabilitacja 50-60zł/godzine
juz dzwoniłam i umówiłam sie z rehabilitantką od Majki :ico_oczko:
za chwile mi oddzwoni kiedy mozę przyjsc :ico_oczko:
do maja bedziemy prywatnie sie rehabilitowac i ćwiczyc w domu bo mniej wiecej wiem co i jak :ico_oczko: a potem już nas NFZ obejmie :ico_oczko:
[ Dodano: 11-01-2012, 14:06 ]
elibell, :ico_brawa_01: super synek rośnie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: już 4 miesiace :ico_brawa_01: i widze ze lepiej u niego ze skazą :ico_sorki: trzymam kciuki zeby już mineła całkowicie :ico_sorki:
[ Dodano: 11-01-2012, 14:13 ]
Dzisiaj pierwszy raz Alanek dostanie obiad z mięskiem, zobaczymy jak zareaguje :-) . Wczoraj zrobiłam niezłe zapasy dla Alanka, nagotowałam dużo słoiczków, powekowałam i teraz już na jakiś tydzień - dwa mam z głowy gotowanie :-)
ja jeszcze mam inny sposób (podejrzany tu na forum) gotuje wiecej zupki, odkłądam słoiczki małe po deserkach, zupkę dzielę do słoiczków, zostawiam 1cm luzu i zamrażam :ico_brawa_01:
nie pękają :ico_nienie: wygodnie bardzo, opisuje plasterkiem co to za zupka i wtedy wyjmuje jedną z kilku smaków, odmrażam wstawiając do miseczki z wrzątkiem, podgrzewam w mikrofalówce żeby sie zagotowało, studze i gotowe :ico_sorki:
tylko przed włozeniem do mikrofali muszą byc rozmrożone albo trzeba rozmrażać na najniższej fali defrost :ico_oczko: bo na max słoiczki wybuchają jak są zamrożone :ico_haha_01:
bardzo praktyczne rozwiazanie bo można zrobić jeden dzień krupniczek z kaszą manną i zamrozić 6 słoiczków, potem barszczyk i coś tam i ma sie trzy smaki na długi czas do wyboru :-D
[ Dodano: 11-01-2012, 14:21 ]
A Ty już podajesz dwa posiłki dziennie?
zasada jest taka ze przez pierwszy miesiac podawania nowych rzeczy daje sie jeden posiłek bezmleczny, po miesiacu wprowadza sie drugi posiłek bezmleczny i wtedy już mozna i zupkę i owocek :ico_oczko:
czym starsze dziecko to co miesiac dodatkowym posiłkiem można zastapić jedno mleczko :ico_oczko:
jak dziecko ma rok to powinno jesć 3 posiłki mleczne (mleko, kaszka, budyń,) a reszte bezmlecznych :ico_sorki: