26 kwie 2008, 11:43
Małgorzatka, z takich spokojniejszych rzeczy przy Twoim podtrzymaniu to warto ksiazeczki czytac z ogromnymi czytelnymi obrazkami, tak zeby byla jedna rzecz na jednej stronie, lub te ksiazeczki z okienkami do otwierania. Julka tez lubi taka ksiazke co ma tylko obrazek i sa to jakies dziela artystyczne pelne kolorow, Julka potrafi przy tym siedziec i dziwiowac hihihi A co do rozwijania mowy to wlasnie ja tez stawiam na to by juz coraz wiecej slow poznawala, szczegolnie jak w ciagu dnia przewaga dunskiego, wiec ja tak robie ze ja bujam na nozkach lub klapie w lapki i te wierszyki wszystkie mowie ( Rudy ojciec, rudy dziadek......dzik jest dziki, dzik jest zly...prosze panstwa oto mis....itd. ) ona je w prost uwielbia i w rytm klaszcze lub po sylabach. No i znowych rzeczy to wymawiam litery alfabetu tak po kolei po trzy razy jedna, a na koniec sylaby- ma-ma, ta-ta, ga-ga, ku-ku, fu-fu, itd. zeby jak najwiecej dzwiekow wyszlo. Zauwazylam juz poprawe ze sie nauczyla pare literek tylko oczywiscie sklada je po swojemu ale najwazniejsze ze wymawia coraz wiecej literek po polsku i sie osluchuje z polskim. Mozesz juz powoli te zabawy pamieciowe wprowadzac, np poloz na podlodze trzy rozne klocki lub trzy rozne rzeczy , zamknij malemu oczy i zwin jedna, bedzie sie dziwnie przygladywal jakby cos sie dziwnego stalo hihihi Julka juz kuma ze je chowam za plecami hihihih W chowanego tez sie bawimy, w ganianego, no i sprzatanie tradycyjnie ze mna, jak tak chodze w kolko cos robiac to nawet sie nie wkurza tylko zajmuje soba, lub chodzi za mna, lub tez lapie za skarpetki i stol wyciera hihihihi. Malowanie tez mozesz juz zaczac farbkami, tylko takimi jadalnymi, i najlepiej zeby raczkami malowal. Co do zajec ruchowych to muzyczke mozesz wlaczyc taka dzwonkowa, rytmiczna i tupac nozkami, zobaczysz ze zacznie za toba tupac i tancowac. Ja zrobilam tez tak wieczorem np ze wlaczylam te piosenki same melodie taki szum moza, smiech dzieci, dzwoneczki, i zgasilam swiatla zostawilam tylko mala lampke, polozylam kolderki pod stolem i sie schowalismy z Julka a potem wystawialismy nozki i robilismy cienie na scianie. Przy spokojnej muzyce bardzo fajna, relaksujaca zabawa. Zycze powodzenia i burzy pomyslow, ale tez i podziwiam Cie ze z takim brzuszkiem jeszcze masz checi hihihihi Brawa!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: