16 lut 2013, 22:46
magda to rób te badania, bo szkoda się męczyć
chociaż przyganiał kocioł garnkowi - ja na badania tsh wybieram się od roku, a też mam trochę objawów wskazujących na nadczynność, muszę się w końcu zmobilizować
Tynusz witaj
nie przejmuj się na razie tym, że Julka nie mówi, każde dziecko rozwija się w swoim tempie
mój Bartek zaczął tak naprawdę mówić w wieku 3 lat i 3 miesięcy - od razu zdaniami, wcześniej mówił tylko te słowa, które chciał, a na propozycje powtórzenia innych odpowiadał "nie"
rok temu pod koniec lutego zapisałam go do logopedy, bo stwierdziłam, że sam już nie wiem jak go zmobilizować do mówienia
wizytę mieliśmy wyznaczoną na początek maja, zanim na nią dotarliśmy, to Bartek sam zaczął mówić
do logopedy chodzimy nadal, bo widzę postępy jakie dają mu ćwiczenia, które daje nam do wykonywania w domu
a Krzyś zaczął mówić razem z Bartkiem, w wieku 16 miesięcy mówił już prostymi zdaniami, dzisiaj jest chodzącą katarynką i czasami marzę o chwili żeby zamilkł
nie ma reguł, nie przejmuj się tym, że dziecko w wieku dwóch lat powinno znać tyle to a tyle słów i łączyć dwa wyrazy w zdania - to tylko średnia
Julka rozwija teraz inne umiejętności, a na mowę przyjdzie czas później
a u nas dziś Krzyś zaczyna kaszleć, Bartek już prawie przestał, to teraz zmiana :ico_zly:
niestety taka kolej rzeczy przy dwójce dzieci
oby do wiosny
a moja kotka chyba wyczuła co pani chce jej zafundować i rano nie wróciła do domu :-D także ze sterylizacji nici
wróciła dopiero półtorej godziny temu
dobrze, że wet to mój sąsiad, także umówiłam się z nim w ten sposób, że jak któregoś ranka ją złapię, to mu przywiozę w drodze do pracy