mojej kuzynki syn ma na imię Aleksander i od małego wszyscy do niego tak właśnie się zwracją. Jak chłopak poszedł do przedszkola, a potem do szkoły i panie do niego zaczęły zwracać się olek to wstał oburzony i powiedział że on nie jest olek tylko Aleksander.Chyba, że będzie synuś...Ale wara, jak ktoś do niego powie Olek!!! :ico_nienie:

Na Aleksandra mozna mówić Olek nikt tego nie zabroni, ale mnie sie takie zdrobnienie nie podoba. Alex to zdrobnienie od Alexander więc jest to międzynarodowy odpowiednik polskiego Aleksandra. W polskim alfabecie głoska x przeszła w ks stąd ta rozbieżność. Jednak imię pozostaje to samo.Aleksander to Olek u mnie w rodzinie na Aleksadra kazali mówić Alex ale toi nie to samo nie wymyślajcie nowych znaczeń imion.
U mnie miał być Karolek ale mąż przekonuje mnie do Łukaszka - bardzo nam się te wimie podoba problem tylko w tym że mój były (wieeelka miłość) tak miał na imię i nie chcę żeby ktoś pomyślał że to ze względu na niego dałam dziecku tak na imię
Swoją drogą jeśli Aleksadra to Ola to jakim cudem Aleksander nie jest Olkiem? :ico_szoking: przecież to logiczne - zborra ale ty się nie pogniewaj za to na mnie ja tylko piszę co myślę na ten temat

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość