tibby, :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_prezent: OGROMNE GRATULACJE
julchik22, a więc tak :
1. wydaje mi sie ze jednak powinnaś zakładać majteczki ju nawet nie ze względu na naukę nocnikowania ale na higienę ja bałabym sie ze może jakis włosek czy cos dostanie sie pod napletek czy jakis śmieciuszek i moe sprzyjać infekcją
2. na ten czas unikałabym naprawdę długich wyjazdów samochodem lub robiła postój co jakis czas
my w początkowej fazie zabieraliśmy nocnik ponieważ Bartoszek mial opory sikac gdzie popadnie
jesli chodzi o zachętę sikania na polu to mówie tak
- Bartoszku gdzie zrobimy kałużkę a on mi pokazuje tu no to ściągam majteczki i siusiamy
albo oooo zobacz jaki fajny kamyczke zrobimu tu siku itp
3 na noc zakładam ale kupiłam te ala majteczki z pampersa zeby kojarzyły sie juz bardziej z majteczkami niz z pielucha sa niby wagowo wieksze ale sie sprawdzily
teraz w nocy proponuje nocnik jak sie przebudzi i wysadzam go za zgodą
Kurcze, tak się zastanawiam czy uda nam się tego lata
z opisu wnioskuje ze jestescie bardzo blisko przełam moze byc z dnia na dzien tak jak u nas
ja na początku miałam takie :ico_szoking: jak potrafił mi na dzien ponad 25 matasów zasikać
co do kupy to niestety dzieci maja wielkie opory robienia ich na nocnik u nas więcej ląduje w gatki niz do nocnika
- przed wami dobre dwa miesiące nauki :-)
ale zdecydowanie u was będzie to o wiele szybciej a wpadki moga zdążyć jeszcze sie przez dłuższy czas
ja zawsze w plecaczku mam majteczki i jakies lekkie spodenki geterki
i nie czekam az sam zawoła co jakis tam czas proponuje wyżej wymieniony sposób zrobienia siku :-) jak nie chce to oki odpuszczam i po jakimś czasie ponawiam próby
czasem po dziecku widac ze robi sie niespokojne kreci sie chyta ...
z dnia na dzień świadomość u dziecka zwiększa sie o kolejne doświadczenia choc nam sie wydaje ze nie ma postępów cos tam w tych główkach sie dzieje :)