woooow, widze, że zamiast posta musze najpierw szybciutko uspokoic nasze
Lucy i Madziorka oddychanie, skurcze itd. to wszystko siedzi w instynkcie kobiety, naprawde... ja myslalam, ze nie bede wiedziala kiedy trzeba jechac do szpitala, a tu obudzilam sie w nocy i od razu wiwedzialam, ze to juz to i trzeba pakowac manatki... potem balam sie, ze nie bede wiedziala jak oddychac - a tu samo jakos przyszlo, najpierw gleboki wdech nosem a potem powolutku wydech przez usta.... i jeszcze martwilam sie, że nic nie zrouzmiem w szoku z tego angielskiego belkotu a tu o dziwo rozumialam wszystko i sama paplalam ile wlezie...
GLOWA DO GORY DZIEWCZYNY

jak przyjdzie czas, to instynkt sam wam powie co i jak... a z sie zdziwicie...
[ Dodano: 2007-05-28, 14:34 ]
i doczytalam jeszcze, że martwicie się o PLAN PORODU... Kochane, ja przygotowana od A do Z, miałam plan porodu i co z tego wyszło?? wielkie NIC... bo cały poród polazł nie w ta strone co powinien i ten plan mogłam sobie za przeproszeniem do d.... wsadzić
Ale jesli macie sie poczuc ciut lepiej to wkleje wam swoj plan porodu (mam nadzieje, ze mnie z TT za to nie wywala

) i sobie zobaczycie o co w tym wszystkim chodzi...
BIRTHPLAN OF KATARZYNA K.
Birth companion
My husband - Robert K.
Student present at birth
I agree to a single student doctor, nurse or midwife being present at the birth. However, I would like their role to be kept to one of observer rather than active participant.
Position for labour
I would like to remain upright and mobile for as long as possible.
Pain relief.
I hope to manage using relaxation, breathing techniques and bath for as long as possible; then gas and air or an epidural, if needed. I would like to avoid Pethidine.
Monitoring baby's heart rate
I would like the baby to be monitored using a Sonicaid where possible rather than a strap-on monitor, which could prevent me moving around.
Assisted delivery
As few as possible.
Delivery
I would like to give birth in an upright/kneeling/all-fours position to give the baby maximum space to descend through my pelvis.
Episiotomy and repair of perineum
I would prefer to avoid having episiotomy and stitches if possible. If you think any tear/ cut will heal without stitches please let me know.
Delivery of the placenta
I would prefer to have injection to help with the delivery of the placenta.
After birth
I would like the baby to be delivered onto my stomach and to breastfeed him/her as soon as possible after the birth.
Please offer my husband the opportunity to cut the cord if possible, although he may not want to.
Vitamin K
I prefer to give my baby vitamin K by mouth.
Feeding the baby
I plan to breastfeed and I am looking forward to it. If I have trouble breastfeeding I would greatly appreciate the help of a midwife who is fully supportive of breastfeeding.
Pamiętajcie tylko, ze to jest plan czyli cos co byscie chciały zeby było jesli poród będzie "ksiazkowy"... a wiadomo, zycie i sytuacja ten plan skoryguje...
[ Dodano: 2007-05-28, 14:37 ]
no i tak się przejęłam waszymi porodami, że nic nie pamiętam co napisały inne UKejowskie dziewczyny
Pożale się tylko,ze jestem durna baba i nie chce iśc do kina, bo żali mi zostawić Vikusię z mama (tzn. ze ja nie bede z nią)

A i mama i R. mi tlumacza, ze takie wyjscie to dla mojego dobra, bo potrzebuje ciutki odpoczynku od dziecka i domu...