Awatar użytkownika
Gosia A
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

podwójne pieluchowanie ???

04 cze 2007, 13:14

mój mały Hubert ma 2 tygodnie - była u nas położna - i kazał mi go pieluchować podwójnie - na pampersa - tetra ?? na wszelki wypadek jak powiedziała .. czy jest sens? tak trzeba? nie szkodzi to ?

HaRe
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

04 cze 2007, 13:41

Zanim pojechałam na usg bioderka (miał wtedy 3 tyg) też szeroko pieluchowałam - tak po prostu zalecają. Nie zaszkodziło. Jeśli masz jakieś wątpliwości co do takiego pieluchowania jak najszybciej jedź do ortopedy dziecięcego na usg bioderka i on wtedy powie czy trzeba czy nie.

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 cze 2007, 16:56

ja sama ogladala nozki Mata i moja mama-wygladalo ok wiec nie kombinowalam.w 6 tyg mial usg i lekarz powiedzial ze wszystko jest ok.takie podwojne pieluchowanie tylko meczy dziecko a jesli nie jest potrzebne moze nawet zaszkodzic :ico_nienie: to sa zalecenia starej daty :ico_puknij:

Awatar użytkownika
arvona
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

04 cze 2007, 21:52

ja nie pieluchowalam a teraz musze. naszczescie jest poprawa. ja doradzam najpierw pojechac do ortopedy. bo jesli nie ma powodu to dziecko sie z tymi pieluchami niepotrzebnie nameczy.

Awatar użytkownika
dorotex83
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

05 cze 2007, 10:24

ja również nie pieluchowałam a usg bioderek miałam w 3 miesiącu i wszytsko jest ok
zreszta jak była położna to nic nie mówiła i szczerze mówiąc pierwszy raz słysze o pieluchowaniu

mamaKffiatuszka
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

05 cze 2007, 16:08

a moja Natala dla odmiany miala problem z biorerkami Cudem udalo nam sie unkknac nozek w gipsie czy w takim aparacie specialnym, ale zato prze 4 miesiace Natala lezala dodatkowo w dwuch flaneloych pieluchach, ruch nozek strasznie mial ograniczony, kilka kolejnych badan nie wykazywalo poprawy, mimo ze w 6 tyg zycia bylo pierwsze, czyli wczesnie.. Jezeli dziecko jest malutkie i tak nozki podkurcza pod brzuszek i jedna tetrowa pielucha nie robi roznicy.. Ja wiem ze takie pieluchowanie moze zaszkodzic , ale w sumie bioderko rownie dobrze moze wypasc ze stawu podczas przewijania i od caly klopot.. W sumie ja bym zakladala podwujna pileluche, bo im szybciej sie zacznie to robic tym szybciej dojada nozki do siebie, pod warunkim ze jest z nimi klopot.. Natala mila 6-7 miesiecy jak pozegnalysmy sie z pieluchowaniem a nozki i tak nie do konca byly w pozadku, strasznie balam sie tego aparatu na nozki, naszczescie udalo nam sie uniknac go..

Na starym forum powiniem byc watek na temat tych aparatow..

Awatar użytkownika
Iwo
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

05 cze 2007, 16:28

Gosia A, jeśli o mnie chodzi to proponuje Ci pieluchować bo to tylko na zdrowie małemu wyjdzie...
Ja na początku też nie pieluchowałam (choć na szkole rodzenia położna zalecała... ) bo było mi szkoda dzieciątka (takie małe nóżki, papmpers itp :ico_oczko: a tu jeszcze tetra i to grubo położona żeby nóżki się rozchylały na boki... ) a potem miała podejrzenia że jest coś nie tak i musiałam pieluchować żeby dziecko nie musiało się męczyć później z jakimś przyrządem
Więc osobiście Ci zalecam pieluchować bo im mniejsze dziecko tym lepiej to znosi uwierz mi tutaj chodzi o jego zdrowie i ja używałam pieluchy flanelowej bo grubsza...
Lekarz ortopeda powiedział mi później że jak dziecko już się nosi pionowo czyli umie trzymać główke to nosić je w pozycji "żaby" - przodem i szeroko rozchylić nóżki :ico_oczko:

Awatar użytkownika
myszka_g
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

05 cze 2007, 20:47

mi ortopeda powiedzial ze dominika ma bioderka dobre ale jeszcze nie do końca ukształtowane i kazał na noc dawać tetre

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 cze 2007, 22:28

Ja Małej nie pieluchowałam. W 8 tyg. życia byłyśmy na kontroli u ortopedy i jedynym zaleceniem było układanie na brzuszku...

Awatar użytkownika
babe_boom
4000 - letni staruszek

05 cze 2007, 23:34

MI tez położna powiedziała, żeby pieluszkować, ale ja ciągle o tym zapominałam a jak juz pamiętałam, to Maja się darła i nie mogła zasnąć z dodatkowa pieluchą. Jak pojechałam na USG to ortopeda powiedział mi, że pieluszkowanie nic nie daje, że pampersy są odpowiednio szerokie, że dawniej ludzie byli zacofani i dlatego pieluszkowali. Z bioderkami nie mieliśmy żadnych problemów

Wróć do „Zdrowie dziecka”