mysiaac, mi tez niekazali smoczka uzywac radzili ze przez pierwszy miesiac sie niepowinno uzywac ale juz najwazniejsze te 4 pierwsze dni byly zeby dzidzia sie skoncentrowala na ssaniu piersi, i ja tez palca jej podawalam do ssania ale ona wtedy miala problem z przyssaniem do piersi i pierwsza nocka byla trudna kilka godizn sie meczylismy az zalapal ale dopiero drugiego dnia, ja smoczka zaczelam uzwyac jak mala miala okolo tygodnia ale po troszeczku i jej pomagalam go trzymac, moze postaraj sie kupic kilka rodzaji smoczkow podobnego ksztaltem do twojego palca i dzidzia by polubila smoka bardziej,
wogole jesli chodzi o smoki to ja uzywam tylko do spania, jak dzidzia niespi to dostaje piers i czas na zabawe i gaworzenie a o smoku moze zapomniec hihihihi dopiero jak kladzie sie spac, ale nienarzeka jakos, przynajmniej sie calkowicie nieuzaleznia,
kupilam dzis kropelki na powietrze w brzusiu zeby dzidzia sobie ladnie prutala, bo czasem jak sie naprezy to tak palcze, a niewiem czy slyszalyscie ze czesto po witamince D dzidzi boli brzuszek, a jak boli brzuszek to dzidzi nie rozroznia tego od glodu i o piers prosi wiec mamcie ktore karmia czesciej niz co 2,5 godzinki moze bol brzusia jest przyczyna ze dzidzia o amku prosi, a im czesciej cyc tym bol brzusia niestety wiekszy,
no i mam tak poranione sutki ze heeeeej wiec zaopatrzylismy sie tez w te kapturki na sutki mam nadzieje ze cos pomoga, no i butle od prababci zapomnielismy wziasc i kupic nowa musielismy wrrrr no ale nic sie przyda, bo mam takie zwykle 3 butle ale dzidzia ma trudnosci ze smokiem w nich i wogole one takie jakies normalne, a ta druga butla to ma dziurki w spodzie ze powietrze wciaz dochodzi jak dzidzia pije wiec nie musi sie zakrztuszac, no i tez spodek sie odkreca wiec latwiej czyscic.
no nic ja ide spac mam nadzieje ze nasze wszystkie dzidzie nam sie ladnie dzis wyspia