09 lip 2007, 10:43
gozdzik możesz smectę podać jak najbardziej. Moja Mała też ja brała. Podziel saszetkę na trzy równe części i podawaj 2x dziennie. Tylko pamiętaj, ze jak smectę podajesz to wprowadź też esputicon albo espumisan, żeby nie było kłopotów z brzuszkiem w drugą stronę (2xdziennie po 4 krople wystarczą). Lakcidu ani lacidofilu nie polecam, bo te probiotyki zawierają serwatkę i niektóre dzieci ze skazą na nie źle reagują (np. moja Mała) Teraz pojawił sie specjalny probiotyk dla alergików i dzieci ze skazą. Jaga tez go bierze - dicoflor 30, bez recepty i cenowo wygląda tak samo.
A co do przyczyny, to może to być reakcja na alergen. nawet jeśli tego pora czy selera było mało, to może się taka silna reakcja pojawić. Moja pediatra mówiła, że widziała dziecko, które po zjedzeniu jednego orzeszka ziemnego dostało wysypki na całym ciele i spuchło. Ale może być też rotawirus jakiś. Możesz dać sama kał na badanie do labolatrium na rotawirusy, zeby się przekonac.
Jeśli biegunka przez 2-3 dni nie zelży to wtedy udaj się do lekarza. I pamiętaj, żeby dużo picia podawać Maleństwu, żeby do odwodnienia nie doszło.