Dziewczęta mam pytanie bo szczerze mówiąc się zamieszałam. Otórz termin porodu mam wyznaczony na 20 września. Obecnie jestem dokłądnie w 31 tygodniu i na dzisiejszym USG lekarz powiedział że jeszcze 5 tygodni.... No ale 5 Tygodni to wypada około 20 sierpnia...!! Jak to w końcu jest to znaczy że od 20 sierpnia do 20 września mogę spodziewać się dzidziusia w każdej chwili....? Kurcze podpowiedzcie mi jak to jest bo naprawdę się pogubiłam i trochę tego nie rozumiem...! :*
Z tego co wiem, to termin z USG czesto bywa odmienny od tego ustalanego na podstawie ostatniej miesiączki, czyli 40 tygodni od tej ostatniej-ja uważam, że ten termin jest bardziej wiarygodny, czyli u ciebie 20 września...
Nie wiem jednak jak to działa dokładnie...
ciąża trwa 40 tygodni licząc od pierwszego dnia ostatniej @,lekarze tak liczą bo nie wiadomo do końca kiedy było poczęcie szcególnie przy nieregularnych cyklach.są tez tkzw.miesiączki rzekome( nie wiem czy napisałam dobrze nazwę) czyli wystepuje plamienie lekkie krwawienie a w ciąży się jest.przed rozwiązaniem usg jest bardziej wiarygodne niz we wcześniejszych miesiącach ponieważa dziecko dopiero sie rozwija,rośnie.
Jak mam być szczera to też mam z tym problem. Ja ma poród na 8 listopada a mi wychodzi że 9 miesiąc kończy mi sie 12 września. chyba musi podpowiedzieć jakaś mama
dziewczyny ciąża trwa 280 dni(pierwszy dzień ostatniej @ to pierwszy dzień ciąży) czyli 40 tygodni (pełnych)
Evik to masz ogromną róznicę w terminie...mi sie zgadza co do dnia i z usg i z ostatniej @
Najlepiej zapytaj może lekarza, jak to jest w Twoim przypadku. Rzeczywiście te terminy się różnią. W moim przypadku akurat różnica jest nikła bo zaledwie 4 dni, ale 20 sierpnie i 20 września, to duża różnica. Zapytaj lekarza, w którym w końcu jesteś tygodniu i jak to liczyć.
Powiem tak, USG jest dobre do okreslania wieku ciązy tylko do 20 tygodnia, potem traci swoja wiarygodność, bo każdy płód rozwija się we włsnym tempie i stad niektóre kobiety rodzą w 36 a niektóre w 42 tygodniu tak samo zdrowe dzieci, po prostu potrzebuja on różna ilość czasu żeby dojrzec do życia pozamacicznego. Moim zdaniem powinnas sie kierowac terminem z miesiąćzki mając na uwadze, że za poród o czasie uważa się taki który wystapi w 40tc plus minus 2 tyg, a niektórzy uwazają , ze nawet po 36tc. Jesli twój lekarz mówi cos na podstawie obecnego usg to raczej się sugeruje danymi statystycznymi i rzeczywiscie może się tak zdazyc że urodzisz jeszcze w sierpniu, ale ja bym się specjalnie nie nastawiała, bo potem możesz byc zła jak się przeciagnie
Mnie też miesiące się nie zgadzały, bo wychodziło, że niektóre, nie pamiętam teraz które, miały po 5 tygodni, albo po 4,5. Nadal nie wiedziałam i nie wiem, czy 36. tydzień to ostatnie 8. miesiąca, czy pierwszy 9.
Te tygodnie po prostu się nie zgadzają i tyle