Absens współczuję i trzymam kciuki za twoją córcię no i za Ciebie
Proszę standardowo o krew
http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=48593
A tu przepisy:
Pierwsza zupka jarzynowa
1/2 małej marchewki
j eden mały ziemniak
1/4 korzenia pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
150-200ml wody
Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem Skład 20g mięso z indyka,
odrobina kalafior,
odrobina kalarepa,
pietruszka - natka
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masłaWarzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Przecier z marchwi
1 średnia marchew
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka świeżego masła Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury!
Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem
80 g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20 g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.
Zupka jarzynowa
1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml wody
Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody. Sprawdź jej temperaturę!
zupka krem z groszkiem cukrowym
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego selera
1/2 małego ziemniaka
1 łyżka mrożonego zielonego groszku [20g]
1 łyżeczka masła [ 5 g]
120 ml wody.warzywa umyj, oczyść i opłucz. przygotuj ilośći ja w recepturze. seler, pietruszkę, marchewkę pokrój w kostkę. zagotuj wodę. włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. potem dodaj groszek i ziemniaka pokrojonego w kosteczkę. gdy warzywa zmiekną zmiksuj je. z podanej proporcji powinien wyjść słoiczek 180 g zagęszczonej zupki
mięsko z jabłuszkiem
Składniki:
1 średnie jabłuszko,
25 g piersi z kurczaka,
1 łyżeczka kleiku ryżowego,
1 łyżeczka świeżego masła,
około 100-90 ml wody.Jabłuszko dobrze myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimi na ćwiartki. Z mięska gotujemy wywar.Kiedy będzie już miękkie, będzie go łatwo widelcem podzielić na części, wkładamy jabłuszko i doprowadzamy do momentu aż owoc się rozgotuje.
Następnie całość wlewamy do malaksera i robimy tzw. papkę. Dokładamy kleik ryżowy i masełko.
zupka jarzynowa z porem i żółtkiem
potrzebne skłądniki:
½ marchewki
½ pietruszki
½ małego ziemniaczka
½ żółtka gotowanego
łyżeczka posiekanego pora
łyżeczka masła
2 łyżeczki kleiku ryżowego
- 1oo ml. przegotowanej wodywykonanie posiłku:
Warzywa pokroić w kosteczkę i ugotować we wodzie przez ok. 20min. Następnie dodać żółtko i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać masło i kleik ryżowy. Wszystko wymieszać i po ostudzeniu podawać
zupka brokułowa
potrzebne skłądniki:
4 różyczki mrożonych brokułów
½ marchewki
½ pietruszki
½ ziemniaczka
3 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyzeczka masła
110ml wody
ewentualnie ½ żółtka gotowanego
wykonanie posiłku:
kaszkę wymieszać z 30ml przegotowanej wody. Warzywka pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Do wrzącej wody wsypać różyczki brokuły i zagotować. Dodać ewentualnie żółtko i wszystko razem zmiksować. Następnie rozmieszać masło i wsypać kleik ryżowy. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Naturalnie proporcje można zmieniać a bardzo często robię Ani jeszcze Misiowy ogródek na domowym rosołku ze zmiksowanym mięskiem z kurczaka.