Julie brawo dla Natanka
U nas jeszcze chwilka i Ania też zacznie sama chodzić bo już co drugi krok to bez trzymania jest
Moniś myślę że nie masz co się martwić rozwojem Kubusia ale dobrze że idziesz do lekarza to się uspokoisz.Ania ma kuzynkę o 6 tygodni starszą i ona nawet w połowie nie robi tego co Ania a nie była wcześniakiem, więc myślę że u was jest ok.A przepisy masz na PW
Dla Wikusi
za przespaną noc
[ Dodano: 2007-09-03, 16:53 ]Wklejam tu te przepisy bo jakoś z PW mam kłopot
Pierwsza zupka jarzynowa
1/2 małej marchewki
jeden mały ziemniak
1/4 korzenia pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
150-200ml wody
Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem Skład 20g mięso z indyka,
odrobina kalafior,
odrobina kalarepa,
pietruszka - natka
60-70ml. wody (użyta do przyrządzenia),
2 marchewki,
0,5 ziemniaka,
1 łyżeczka kleik ryżowy,
1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut(zerkaj aby woda się nie wygotowała).Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Teraz wystarczy ostudzić do właściwej temperatury i gotowe!
Przecier z marchwi
1 średnia marchew
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka świeżego masła Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury!
Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem
80 g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20 g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso.
Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj,
a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją
i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.
Zupka jarzynowa
1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100 ml wody
Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody. Sprawdź jej temperaturę!
zupka krem z groszkiem cukrowym
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego selera
1/2 małego ziemniaka
1 łyżka mrożonego zielonego groszku [20g]
1 łyżeczka masła [ 5 g]
120 ml wody.
warzywa umyj, oczyść i opłucz. przygotuj ilości ja w recepturze. seler, pietruszkę, marchewkę pokrój w kostkę. zagotuj wodę. włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. potem dodaj groszek i ziemniaka pokrojonego w kosteczkę. gdy warzywa zmiękną zmiksuj je.
z podanej proporcji powinien wyjść słoiczek 180 g zagęszczonej zupki
mięsko z jabłuszkiem
Składniki:
1 średnie jabłuszko,
25 g piersi z kurczaka,
1 łyżeczka kleiku ryżowego,
1 łyżeczka świeżego masła,
około 100-90 ml wody. Jabłuszko dobrze myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Z mięska gotujemy wywar. Kiedy będzie już miękkie, będzie go łatwo widelcem podzielić na części, wkładamy jabłuszko i doprowadzamy do momentu aż owoc się rozgotuje.
Następnie całość wlewamy do malaksera i robimy tzw. papkę. Dokładamy kleik ryżowy i masełko.
zupka jarzynowa z porem i żółtkiem
potrzebne składniki:
½ marchewki
½ pietruszki
½ małego ziemniaczka
½ żółtka gotowanego
łyżeczka posiekanego pora
łyżeczka masła
2 łyżeczki kleiku ryżowego
- 1oo ml. przegotowanej wody wykonanie posiłku:
Warzywa pokroić w kosteczkę i ugotować we wodzie przez ok. 20min. Następnie dodać żółtko i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać masło i kleik ryżowy. Wszystko wymieszać i po ostudzeniu podawać
zupka brokułowa
potrzebne składniki:
4 różyczki mrożonych brokułów
½ marchewki
½ pietruszki
½ ziemniaczka
3 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
110ml wody
ewentualnie ½ żółtka gotowanego
wykonanie posiłku:
kaszkę wymieszać z 30ml przegotowanej wody. Warzywka pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Do wrzącej wody wsypać różyczki brokuły i zagotować. Dodać ewentualnie żółtko i wszystko razem zmiksować. Następnie rozmieszać masło i wsypać kleik ryżowy. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.