08 sie 2007, 10:22
MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
ok 25 dkg makaronu
średnia papryka żółta
średnia papryka czerwona
ogórek świeży
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka tuńczyka w oleju
majonez
jogurt naturalny
2-3lyzki soku z cytryny
sol, pieprz, papryka
Makaron ugotować al'dente, makaron może być rożny kto jaki ma pod ręką ale najładniej sie prezentuje kolorowy. Papryki i ogórek pokroić w kostkę dodać rozdrobionego tuńczyka. Łyżkę majonezu wymieszać z dwiema łyżkami jogurtu, sokiem z cytryny i przyprawami wlać do reszty składników i dobrze wymieszać, odstawić na chwile do lodówki.
Makaronowa z dymka
- 25 dag makaronu (rurki)
- 1 pęczek dymki
- 50 dag marchewki
- 20 dag pieczarek
- ½ główki kruchej sałaty
- 20 dag szynki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu
- ½szklani rosołu warzywnego
- czarne oliwki
- gałązki natki pietruszki do dekoracji
- sól , pieprz, cukier
Makaron wrzucić do lekko osolonej wody, gotować al. dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać na sitku zimną wodą. Dymkę oczyścić, osuszyć, i pokroić w cienkie krążki. Marchewkę obrać, oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki .Umyć sałatę, osuszyć, porwać liście na małe kawałki. Szynkę pokroić w paseczki. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić pieczarki. Dodać marchewkę i dymkę, smażyć jeszcze chwilkę. Zalać rosołem, doprawić, solą, pieprzem, cukrem i octem, zagotować. Wymieszać z makaronem, wędlina i sałatą. Odstawić pod przykryciem na 30 minut Ponownie doprawić, udekorować oliwkami oraz natką pietruszki.
[ Dodano: 2007-08-08, 10:23 ]
Kolorowa sałatka z fetą
1 opakowanie fety
po 1 puszce: kukurydzy konserwowej, groszku i czerwonej fasoli
3 papryki (każda w innym kolorze)
jabłko
cebula
por
3 kiszone ogórki
3 jajka
majeranek, oregano, pieprz, majonez
Jajka ugotować na twardo i posiekać. Ser, paprykę, jabłko, cebulę, ogórki i pora drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodając odsączoną kukurydzę, groszek i fasolę. Przyprawić do smaku.