To że ma ogon to bardzo dobrze bo w całej Uni Europejskiej jest zakaz obcinania psom ogonów i kopiowania uszu... Mów że to jest pies unijny
... Ja osobiście popieram taki zakaz rękami i nogami i jeszcze bym sobie jakąś sztuczną rękę dołożyła żeby było więcej...
Tylko barbarzyńcy tak okaleczają zwierzęta... Czy jak kogoś kochasz to byś mu zrobiła krzywdę? - a to właśnie ludzie którzy twierdzą, że kochają psy tak z nimi okrutnie postępują... jak by psy miały nie mieć ogonów, to Pan Bóg by im ich nie dał, a skoro dał to znaczy że są im potrzebne...
Małe yoraski mają wielkie uszolki - dopiero jak im włoski urosną to wyglądają na mniejsze... jak są małe to wyglądają jak nietoperze gacki
a wracając do Dogo - im chodzi o to, żeby psów nie rozmnażali nieodpowiedzialni ludzie, którzy robią to tylko dla kasy, nie dbając o eliminowanie wad genetycznych, ble, ble ble... ale ilu hodowców psów z papierami prowadzi hodowle kenelowe? - dla mnie człowiek, który zamyka psy w klatkach to nieczuły sukinsyn i sama bym mu kazała w takiej klatce siedzieć do końca życia... i czy w hodowlach nie zdarzają się psy z wadami? - jest ich mnóstwo tylko są sprzedawane taniej i pod warunkiem, że nie będą rozmnażane...
O rasie nie decyduje papier tylko zgodność ze wzorcem rasy... jest dużo psów z papierami, które nigdy nie przejdą obowiązkowych wystaw bo za bardzo odbiegają od wzorca...
Moja Zuzia też nie ma papierów, ale widziałam jej rodziców i zarówno matka jak i ojciec mieli papiery... nie mieli jednak pozwolenia na rozmnażanie bo nie przeszli wystaw - właściciel ma 80 lat to gdzie mu jeździć po wystawach?
Ja na Dogo nigdy nie wdawałam się w takie dyskusje, czerpałam tylko wiedzę i pokazywałam zdjęcia Zuzi w szczeniaczkach... i tak trzeba do Dogo podchodzić - poczytać i się nie odzywać
Wiele z informacji się jednak nie potwierdziło... np. znalazłam, że jak pies je dużo marchwi to ma bardziej złoty kolor - guzik prawda - Zuzia zjada codziennie średniej wielkości marchew i wcale koloru nie zmieniła... klejenie uszków, które nie chcą stać to też mit... jak maja stanąć to same staną a jak są ciężkie i mają słabą chrząstkę to nawet klejenie im nie pomoże... jedynie odpowiednia dieta...