zubelek, najpiękniejsza moja spirala jest ANTYKONCEPCYJNA !!!! a nie wczesnoporonna !!!! nigdy bym sie na to nie zdecydowała !!! moja gin powiedziała, że też nikomu by tego zakładać nie mogła..... zaraz Ci w necie znajdę.... ostatnio moja koleżanka zachęcona zaletami spirali tez usłyszała od swojego Gina że jest wczesnoporonna !! Tak myśleli kiedyś, jak jeszcze nic o tym nie wiedzieli. Myślano, że jajeczko sie nie może zagnieździć, ale po prostu plemniki nie mogą dotrzeć
"JAK DZIAŁA
Wkładki nie dopuszczają do zapłodnienia jajeczka. Masz do wyboru np. z miedzią (Cooper T) lub z hormonem (Mirenę).
Miedź zagęszcza śluz i jest toksyczna dla plemników. Progestagen zagęszcza śluz, utrudniając w ten sposób plemnikom dotarcie do jamy macicy i jajowodów. Pobudza też produkcję glikodeliny A, substancji hamującej wiązanie plemników z komórką jajową. Ryzyko niepożądanej ciąży wynosi od 0,3 do 2%. Wkładki są więc niemal równie skuteczne jak pigułka."
"Jej działanie opiera się głównie na zmianie śluzu szyjkowego i niedopuszczeniu plemników do macicy. Dzieje się tak dzięki temu, że spirala powoduje jałowy odczyn zapalny, który nie jest szkodliwy dla organizmu kobiety. Utrudnia zapłodnienie, uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka. Hormony zawarte w spirali działają podobnie do tych, które są w tabletkach antykoncepcyjnych.
Antykoncepcja czy środek wczesnoporonny?
Chociaż niektórzy uważają spiralę za środek wczesnoporonny, nie ma to żadnego potwierdzenia w badaniach medycznych. Spirala nie zwiększa wydalania zapłodnionych komórek. Tak samo kobiecie, która nie stosuje żadnych metod antykoncepcyjnych, jak i tej, która używa spirali, może zdarzyć się zapłodnienie, a następnie wydalenie zapłodnionej komórki i nie udowodniono, że u kobiet, które mają założone wkładki, zdarza się to częściej.
Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala nie dopuszcza."
z
http://kobieta.wp.pl/kat,26355,title,Sp ... caid=136bb
http://rogowski.biz/index.php?option=co ... &Itemid=43