aisha21
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

34 TYDZIEŃ CIĄŻY

22 paź 2007, 14:22

Chciałabym usłyszeć jakieś rady na temat ostatniego miesiąca. Jak radzić sobie z bólem kręgosłupa, skurczami (jak przed miesiączką i troche mocniejszymi), upławami , które są gęstsze niż normalnie., itp. Dodam że jest to moja pierwsza ciąża i będe rodzić za granicą. Jeszcze jak na złość jestem przeziębiona i podskoczyło mi ciśnienie. Nie dużo ale lekarz zdążył mnie mocno przestaszyć.

mal
Wodzu
Wodzu

22 paź 2007, 18:54

tzn pewne skurcze (stawianie macicy) moga byc normalne ,bo organizm zwyczajnie sie "stroi" do porodu,
najlepiej bedzie jak zaczniesz liczyc ile razy w ciagu godziny masz te skurcze ,tzn ile razy i w jakich odstepach czasowych ....niepokoja mnie tez te uplawy ,ale jak bylas u lekarza to na pewno zapisal ci jakies leki dopochwowe i byc moze zrobil cytologie ....
byc moze trzeba bedzie jednak duzo odpoczywac lezac na kanapie ,to moze bardzo pomoc w dotrzymaniu ciazy do konca...... ale na pewno najlepiej sie jest trzymac wskazowek lekarza ....

Awatar użytkownika
Blanka26
Trzy tysiące lat minęło...

22 paź 2007, 20:40

tak tak aisha dużo odpoczywaj, mnie w ostatnim miesiącu bardzo puchły nogi, więc często leżałam z nogami na poduszce. A tak z innej beczki co to za lekarz który straszy ciężarną??? :shock:
na przeziębienie polecam gorące mleko z miodem i masłem :-) i nie przejmuj się niczym!!!przeziębienie szybko przejdzie . a ciśnienie ja też miałam nieco wyższe pod koniec ciąży. życzę szybkiego i bezbolesnego porodu.

Awatar użytkownika
Izunia
Wodzu
Wodzu

23 paź 2007, 08:25

Ostatni miesiąc ciązy best bardzo męczoący.... a do tego różne dolegliwości które się nasilają. Uważam że najważnejszą rzecządla ciebie w tym czasie jest to żeby jak najwięcej odpoczywać i leżeć. Ja nie bedziesz się przesilala a więcej odpoczywała to nie bedziesz miała dolegliwości tak dużych z kręgosłupem i nie będą puchły ci nogi...

Ale pocieszeniemjest to że to już ostatni iesiąc i niedługo będziesz tulila swoje maleństwo ;)

Awatar użytkownika
Kinga_łódź
4000 - letni staruszek

23 paź 2007, 10:01

Tak jak dziewczyny wyżej pisały dużo odpoczywaj :ico_brawa_01: Odpoczynek jest zbawienny. Choć ja całą ciąże nie mogłam usiedzieć na tyłku :ico_oczko: Ale każdy ma inaczej :-D
Mówi się, zeby się wysypać w ciąży bo później może być różnie, ale prawda jest taka że nigdy się nie wyśpisz na zapas :ico_oczko: Ale odpoczynek to co innego.

Ahh i pamiętaj rozpieszczaj się bo później nie ma na to czasu

Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

23 paź 2007, 11:15

aisha21, podpisuję się pod dziewczynami że ostatni miesiąc bywa cięzki. Ale najważniejsze żeby dużo wypoczywać. Dobrze jest trzymać nogi nieco wyżej np na poduszce. Mnie na bolący kręgosłup pomagało klęczenie :-) np na kanapie. No i delikatny masaż kręgosłupa. Co do upławów to się bardzo nie wypowiem ale może to czop powoli Ci odchodzi ?
Powodzenia już Ci naprawdę dużo nie zostało. I tak jak pisze Kinga_łódź, rozpieszczaj się teraz do granic możliwości bo później nie będzie na to czasu :-)

aisha21
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

25 paź 2007, 14:23

Dzieki za odpowiedzi! Chce powiedzieć że moją ciąże prowadzi lekarz rodzinny a nie ginekolog. Podobnie jak Kinga_łódź nie moge usiedzieć na tyłku. Nie umiem i nie dam rady leżeć cały dzień. Upławy bez zmian są "duże" grypa powoli przechodzi. Dziecko od 4 dni jest dziwnie pobudzone. Może dlatego że jest pełnia i ja też nie moge spać??? Ona całę dnie i noce sie rusza i kopie po żebrach i "miażdży" mój pęcherz moczowy. Mam nadzieje że wszystko z nią ok. Chodze do łazienki 2/3 razy w ciąu godziny!

Awatar użytkownika
Blanka26
Trzy tysiące lat minęło...

25 paź 2007, 14:33

aisha na pewno jest wszytko ok. po prostu dzidzia ma mało miejsca i dlatego tak odczuwasz jej ruchy, no i już duża, a w brzuszku ciasno. Niczym się nie martw, dbaj o siebie i trzymam za was kciuki przy szybkim rozwiązaniu :ico_oczko:

mal
Wodzu
Wodzu

25 paź 2007, 16:14

aisha21, dokladnie zgadzam sie z delicja, przeciez ledwo miesiac i bedziesz tulic swe malenstwo w ramionach :ico_haha_02:

RobertMit
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

Thank you

07 wrz 2020, 22:00

Wow, you have pointed out some excellent points.
This is actually the kind of information i have been trying to find.
Thank you for writing this information.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”