19 mar 2007, 17:16
Dla dzieci z nietolerancją glutenu:
Biszkopt z mąki kukurydzianej
3 jajka
90 g cukru
90-120
mąki kukurydzianej
kasza kukurydziana do posypania formy
Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier. Naczynie postaw na rondelku z wrzącą wodą, stojącym na ogniu. Ubijaj trzepaczką, aż masa będzie gęsta i biała. Miskę zdejmij z ognia i ubijaj dalej, aż do przestygnięcia. Stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj, wlej do wysmarowanej i obsypanej kaszą kukurydzianą formy. Wstaw do średnio gorącego piekarnika (ok. 180ľC) i ogrzewaj powoli
(nie doprowadzaj do wysokiej temperatury). Dobrze upieczony biszkopt odstaje od formy, a patyczek włożony do ciasta jest po wyjęciu suchy.
Dla dzieci uczulonych na mleko:
Kluski śląskie
2 ziemniaki średniej wielkości
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 żółtka (lub całe, jeśli jest małe)
Ugotuj ziemniaki, następnie ostudź je i zmiel w maszynce, ewentualnie utrzyj w misce. Dodaj żółtko oraz mąkę i wyrób łyżką na gładką masę. Uformuj wałeczki grubości palca i potnij je na skośne kluseczki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj do miękkości. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kluseczki możesz podawać do mięsa z sosem lub posypane zieleniną i polane rozpuszczonym masłem.
Dla dzieci z alergią na mleko i jajka:
Twarożek z tofu
1/4 kostki tofu
banan lub jabłko
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek koperku
Tofu rozgnieć widelcem ewentualnie rozetrzyj w miseczce na gładką masę. Połącz z roztartym bananem albo utartym jabłkiem, a otrzymasz lekki deser owocowy. Jeśli do tofu dodasz posiekany szczypiorek i koperek, wówczas będzie to aromatyczna, zielona pasta. Oba twarożki możesz podawać z kromką chleba lub same.
znalazlam na stronie Twojego Dziecka
pozdrawiam:)