Awatar użytkownika
madziorka hihi
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 lis 2007, 17:07

madziu a tutaj jest inaczej, po tym szczepieniu (trzecim z kolei) nastepne dopiero jak skonczy roczek na rozyczke, swinke i odre , a kolejne ok 3 lat na te same choroby zakazne plus to co w pierwszych 4 miesiacach czyli tezec,dyfteryt,koklusz,polio oprocz HIB i pneumokokow ktore jeszcze dostaja z trzema pierwszymi szczepionkami, potem 13-18 lat- dyfteryt, tezec, polio

tak to wyglada w uk
ciekawa jestem jak u was?
dodam ze zadnych innych szczepionek dzieci nie dostaja,,, i pierwsze szzcepienie nie po urodzeniu ale dopiero w 2miesiacach, bo u was chyba juz w szpitalu szczepia na gruzlice co?

Awatar użytkownika
magda26
Trzy tysiące lat minęło...

06 lis 2007, 17:28

TAk pierwsze w szpitalu w ciagu 24 h po urodzeniu szczepia na
-wirusowe zapalenie watroby typu B
-gruzlica

2 miesiac zycia
-WZW typu B
-Blonnica, tezec,krztusiec

Przelom 3- 4 miesiaca zycia
-Blonica,tezec,krztusiec
-poliomyelitis

5 miesiac
- blonica,tezec,ksztusiec(kolejna dawka)
-poliomyelitis

przelom 6 - 7 miesiaca zycia
-WZW typu B

13 - 14 miesiac zycia
-odra swinka rozyczka

16 - 18 miesiac zycia
- blonica,tezec,krztusiec
-poliomyelitis

Awatar użytkownika
Frydza
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 lis 2007, 17:31

DLA LEOSIA ZUCH CHLOPAK :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
ania1980
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

06 lis 2007, 17:52

Hejka babeczki! Znów kilka stronek do nadrobienia, ale nie dam rady, bo w domku mam izbę chorych :ico_chory: Przeczytałam tylko ostatnią stronkę - Madziorka, z Leonka dzielny chłopczyk :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Obejrzałam też zdjęcia i chwalę:
Lucy[/b[b]], Oli sliczny chłopczyk; ząbki widać na foteczkach :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: A z Ciebie śliczna dziewczyna, szkoda że tak rzadko się nam pokazujesz :ico_oczko:
Juli, Misiek przesłodki, śliczny bobasek :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: .
Alinko, Wanesska cudna dziewczynka i z tego co opisujesz, niezła z niej śmieszka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Ty wyglądasz świetnie!!!!

Natomiast ja jestem swoim własnym cieniem. Druga noc z kolei zarwana. .. Helenka budzi się z płaczem, a w zasadzie nawet się nie budzi tylko płacze przez sen i uspokaja ją noszenie na rękach, ewentualnie cyc. Wczoraj od 19.45 do 22.45 oraz od 2.30 do 5.30 płakała tak po kilkanaście razy - w zasadzie straciliśmy rachubę ile.... Biedna dziewczynka... Dziś byliśmy u pediatry, jest przeziębiona, dostała jakieś lekarstwa. Ale lekarka nie powiedziała skąd ten płacz: moją sugestię, że może nie dojada skwitowała, że na głodzoną nie wyglada i że może z niej taki godomor, że jej się wydaje, że głodna i że mam obserwować i w razie czego dokarmić na noc. Mam tylko nadzieję, że to przejściowe, związane z przezięnieniem i że minie... Ja też podziębiona, ale staram się jakoś trzymać, bo z kolei mojego Krzysia rozłożyło na maksa :ico_chory: :ico_chory: Tak bardzo, że dał się zapakować do łóżka i śpi już ponad 2 godziny....
Rano byliśmy na usg bioderek. Jest ok, choć mamy profilaktycznie pieluchować ją podwójnie, a raczej potrójnie przez 2 miesiące i potem na kontrolę.

Awatar użytkownika
Frydza
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 lis 2007, 20:59

ANIU SLONE3CZKO KOCHANE wspolczuje chorobska ale napewno to przezwyciezycie :ico_pocieszyciel: :ico_pocieszyciel: :ico_pocieszyciel: :532: :532: :589: :589: :589:

Awatar użytkownika
Jasnie Pani :)
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 lis 2007, 22:23

magda26, ale masz sny :-D :-D a ja luski nie dlawilam, tylko ja ratowalam :-D :-D :ico_oczko: ale mysle, ze w glebokiej wodzie tez bysmy dali rade :ico_oczko: a Madziorka Leosia karmila schabowym z koscią czy bez ?? :ico_oczko:

Kurde dziewczyny, wiecie, ze mam zablokowana karte i nie moge korzystac w PL ze swojego macierzynskiego, a moj maz zarabia niewiele ponad 2000 zl. Niby nie mala kwota, a za mieszkanie i rachunki wychodzi nam jakies 700 zl, a nam brakuje kasy ja nie otrafie juz oszczednie zyc. w UK nie musialam.... na wszystko mialam. No i moj kochany maz poszedl do drugiej pracy, zeby Lusiakowi nic nie brakowalo. Dzis przyszedl z jednej pracy z nocki, spal do 24, wstal, zjadl obiad, poglaskal Luske po czerepie i poszedl do drugiej, z ktorej wrocil o 19.30, pomogl mi Luske kąpac, zjadl kolacje i spowrotem na nocke no cholera jasna tak nie mozna zyc!!!!!! I JAK TU MA BYC DRUGA IRLANDIA????????????? I KIEDY??????????? chyba za 1000000 lat.
A ja caly dzien z Luska, a zeby ida i straszna jest, po prostu nie wytrzymuje z nia!!! No i wyszlo na jaw, ze wrodna matka ze mnie Cholera jak tak dalej pojdzie, to tez na jakis psychotropach wyladuje

Awatar użytkownika
madziorka hihi
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 lis 2007, 22:40

madziu dzieki za opis szczepionek.. no u nas nie ma szczepien na gruzlice i WZW :ico_noniewiem:
a wy nie macie szczepionki na bakterie Hib?? :ico_szoking:
reszta podobna koklusz=krztusiec, dyfteryt=blonnica

aniu no biedne te twoje chorowitki.. i ty taka przemeczona i przeziebiona.. oj ciezko. ale mam nadzieje ze szybko minie. i ze mala przestanie plakac bidulka...
zagladaj do nas i pisz co u was, bo bedziemy sie niepokoic
buziole dla was wielkie

frydza pamietam ze pytalas o ciemieniuszka... no leos kiedys tam tez mial taka sucha glowka. wygladal jak lupiez niemowlecy hihi ale nieduzo tego bylo... i szybko przeszlo. mama podala mi z polski olejuszke, naklada sie na 24 godz i powiem ci ze na drugi dzien juz widac bylo poprawe.. tylko 3 razy nalozylam i leosia glowka byla super
a do mycia wlosckow nie stosujemy specjalnego szamponu, myjemy cialko i wloski tym samym.. do tej pory mielismy plyn z aventu a teraz mydelko nivea.. mamy tez oilatum.. wlasciwie za kazdym razem myjemy czyms nowym hihi bo za duzo tego pokupowalismy, i testujemy
wszystko sie sprawdza u leonka hihi

powiem wam ze dzis leos zniosl szczepienie rewalacyjnie.. zawsze popoludniu-wieczorem puchlo mu to nieszczesne udko i wpadal w szal placzu.... i zmeczony dopiero zasypial
a dzis kompletnie nic. taki moj leos .. cale szczescie.. ufff
oby w nocy nic sie nie dzialo...

Awatar użytkownika
magda26
Trzy tysiące lat minęło...

06 lis 2007, 22:41

Dominiczko :ico_sorki: :ico_sorki: to tylko sen :ico_oczko:
Jasnie Pani :) pisze:cholera jasna tak nie mozna zyc!!!!!!
zgadzam sie z toba w 100% i niestety realia sa straszne :ico_zly:
Ja nie narzekam i dziekuje za to co mam :ico_sorki:

[ Dodano: 2007-11-06, 21:43 ]
Jasnie Pani :) pisze:magda26, ale masz sny a ja luski nie dlawilam, tylko ja ratowalam
racja :-D :-D

Awatar użytkownika
madziorka hihi
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 lis 2007, 22:58

bylam dzis na zakupkach.. tzn spozywczych.. jak lucy kazala zaopatrzylam sie w sok jablkowy kiwi sliwki suszone i takie tam co by wymusic kupke na leonku ihi
oczywiscie po drodze wstapilam nieplanowo do sklepu innego.. kupilam leonkowi sztruksy zielone za grosze bo z przeceny hehe hihi

[ Dodano: 2007-11-06, 22:05 ]
a wlasnie madzia.. zapomnialam.. no niezly sen. leon i schabowe??? :-D tatus sie cieszy bo schabowe to jego ulubione danie.. a ja mu nie przyrzadzam hihi wiec niedlugo jak leon podrosnie to zaloza klub kotletow i beda prostestowac przeciw brokulom, szpinakom i takim tam moim specjalom hihihihi

jasnie pani
jak nie ty to kto da rade??? ty jestes niezniszczalna hihi wierze ze wam sie uda

Awatar użytkownika
Jasnie Pani :)
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 lis 2007, 23:15

magda26, pewnie dzis w nocy ty mi sie bedzies z Marcinkiem snila i zobaczymy co wy nawywijacie :ico_oczko: a swoja droga to musialas traume w swoim snie przejsc widzac mnie w kostiumie kapielowym (bo zakladam, ze w ten sposob na basenie wystapilam) :-D :ico_oczko:
madziorka hihi pisze:niedlugo jak leon podrosnie to zaloza klub kotletow i beda prostestowac przeciw brokulom, szpinakom i takim tam moim specjalom hihihihi

trzymam za nich kciuki, zeby sie na czczych protestach nie skonczylo i zebys im dala czasem skubnac jakiejs padlinki :ico_oczko: :-D
madziorka hihi pisze:a wy nie macie szczepionki na bakterie Hib??

Luska miala HIB'a w tej platnej szczepionce 5 w jednym, czy cos takeigo (ta za 110 zl)

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”