eSKa
4000 - letni staruszek

07 lis 2007, 20:39

eve to przynajmniej tyle dobrze że nie straciłaś ani grosza,
Kocura jak tam Zuzia po szczepieniu bo Oluś troche marudny, leżeć NIE, siedzieć NIE, nosic ale tylko do czasu, chyba tylko przy piersi spokojny :ico_olaboga: Modle sie zeby noc spokojna była :ico_sorki:
Lece bo płacze a męzus go chyba nie potrafi uspokoić za bardzo.

Awatar użytkownika
dagmara1709
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

07 lis 2007, 20:51

hej dziewczny,mam pytanko troszke z innej beczki.
Czy wasi mężowie pomagają wam w nocy przy dziecku??Bo mój śpi i nic go nie obchodzi a i w dzień tylko ją kompi i ponosi ze 2 razy koch ją i bardzo jest dumny i zadowolony ale pomocy z jego strony mało, ja od 3 tyg nie przespałam nocy:( a potem chodze zła i się czepiam,mój mąż twierdzi,że już wytrzymać ze mną nie można ,sama już nie wiem czy dopada mnie depresja czy co??karmie butelką więc myśle,że powinien mi pomagać,prosze napiszcie jak zachowują się wasi mężowie czy to normalne,aby przy niemowlakach większośc czynności wykonywała mama??pozdrawiam

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

07 lis 2007, 21:00

dagmara1709 Mój M też mało pomaga, w nocy wogóle nie wstaje, ale to dlatego ze ja karmie piersią, ale jak przejde na butelke to napewno on bedzie musiał mnie wyręczać na zmiane, juz mu to powiedziałam, myśle że powinnaś poprosić męża o pomoc w nocy jeśli czujesz sie zmeczona, a jak bedzie sie wykręcał że sie nie obudzi jak dziecko bedzie marudzić (tak jak mój) to powiedz ze go obudzisz i pojdziesz dalej spać :-D
ja wszystko przy małym robie sama, nawet kąpie go sama a M tylko ma za zadanie przynieść wody to wanienki i później jak ja wycieram małego to daje mu witaminy.

[ Dodano: 2007-11-08, 08:06 ]
no to ja znów pierwsza :-D

nocka minęła super
Szymuś jak zjadł o 19.00, poszedł spać to obudził sie dopiero o 1.30a później o 5.00 :ico_brawa_01:

ale wiecie co zastanawiam sie bo mój mały robi baardzo rzadkie kupki, takie ze śluzem no i teraz nie wiem czy tak ma być?? :ico_noniewiem: ale w sumie on takie od początku robi więc nie wiem czy to jest normalne...hmmm bede mu dawać dłużej ten lakcid może to też przez te antybiotyki/ :ico_olaboga:

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 lis 2007, 10:42

Hej, wczoraj mi tit-tak nie dzialal :-( Wiec nawet juz nie pamietam za bardzo co pisalyscie , ale....

Dagmara, hehe cofnij sie ze dwie stronki to zobaczysz jak moj mezu mi zarabiscie pomaga ;-) Psy na nim wieszalam jak rzadko :-) A tak powaznie, to moj owszem pomoze , ale wszystko trzeba mu paluchem wytknac, najlepiej zrobic mala prezentacje itp a wtedy to ja juz wole sama zrobic, bo ... szybciej.... Ja karmie piersia i butla, w systemie trudnym nawet dla mnie do przewidzenia, wiec: daje butle kolo 21.00 potem staram sie do 6 rano karmic piersia jak sie budzi, ale np dzis ssala i ssala, ja czuje cycki puste, mala chce jesc to tylko rzucam haslo: "Zrob 90 ml butli", szturchne zeby wstawal i on wstaje i robi, a nieraz slysze jak wyzywa pod nosem, ale w nosie to mam. :-D W dzien dziecko mu po prostu wreczam mowiac "A teraz tatus polula Nelcie" albo np ponosi albo pogada itp a ja robie oficjalna wykladke na sofe, biore kompa albo gazetke, albo probuje sie zdrzemnac, choc rzadko mi sie zdarza. A jak placze mu to zaraz nie lece tylko spokojnie czekam az mnie poprosi o pomoc, albo no kiedy mala ewidentnie drze sie kilka minut a on nie potrafi jej uspokoic. Aaa, i on ja zawsze kapie, i wyciera i ubiera po kapieli. No ale my kapiemy co 3 dni wiec nie robi tego codziennie.

Ja dzis o 12.00 do kontroli wazenia i mierzenia musze jechac (tutaj do 3 miesiaca zycia trzeba chodzic raz w tygodniu do przychodni do dzieci zdrowych). Ciekawe ile mala przytyla?

Dobra wiadomosc t taka ze Zuzia moze zostac w swojej grupie przedszkolnej i chodzic te 5 godzin pomimo ze ja siedze w domu. (Tu sa takie glupie zasady ze dziecko ma przydzielone przedszkole w jakims wymiarze i pod jakimis warunkami no i zuzia teraz powinna chodzic tylko 3 godzinki do innej grupy poniewaz ja nie pracuje i siedze w domku. Cale szczescie udalo mi sie zalatwic ze zostaje w swojej i na 5 godzinek :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2007-11-08, 09:46 ]
eSKa, No braciszka masz pardzo podobnego, po oczach was poznalam :-)

eve81, wydaje mi sie ze te kupki to od antybiotyku. Dobry pomysl z tym lakcidem :-)

eSKa
4000 - letni staruszek

08 lis 2007, 11:20

witam mamuśki

dagmara1709 Moj mąz pomagał w nocy jak miał urlop a teraz to tez spi, jak mały placze to on tylko koldre na uszy nasuwa, ale ja w nocy akurat karmie piersią wiec bez sensu żebysmy oboje wstawali, z małym nie mam wiekszych problemow bo daje pierś i on momentalnie zasypia i nie ma potrzeby ani go lulac ani z nim chodzic. Moj męzus ma za zadanie wykąpać Olka, (z tym że smarowanie i ubieranie to juz nalezy do mnie) i jak mały jest gotowy to tatuś daje butle i usypia synusia. W ciagu dnia jak wraca z pracy to troche ponosi i pogada do niego, czasem przewinie. No i tak to u nas wygląda.

eve81 pisze:Szymuś jak zjadł o 19.00, poszedł spać to obudził sie dopiero o 1.30a później o 5.00
no to dla Szymusia oklaski :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: Eve musisz miec niezłe mleczko :ico_haha_02: , gdybym ja na noc nie dala Olkowi butli to pobudke miałabym chyba co godzinke na tym moim pokarmie :ico_placzek:

mama_zuzi1980 pisze:Ja dzis o 12.00 do kontroli wazenia i mierzenia musze jechac
No to czekamy na info :-) U nas jakos nie mierzą wzrostu dzieciaczkow, tylko ważą i mierzą obwód główki i klatki piersiowej. Wczoraj Olus wazył 5600g w ciagu dwóch tygodni waga wzrosła o 600g :ico_brawa_01:

mama_zuzi1980 pisze:zuzia teraz powinna chodzic tylko 3 godzinki do innej grupy
O jeju na te 3 godziny to chyba nawet nie opłacało by ci sie do domu wracac co?? Tylko moze Zuzie do przedszkole a mama na 3godzinne zakupy :-D No chyba że przedszkole bliziutko jest :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2007-11-08, 10:31 ]
eve81 pisze:mój mały robi baardzo rzadkie kupki, takie ze śluzem

wydaje mi się że raczej normlane, Olek też robi od początku rzadkie kupole tylko śluzu nie zauważyłam :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Justyna_Bochnia
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

08 lis 2007, 12:02

Witam :) Kurcze TT mi wczoraj nie działało myslałam ze mnie szlag trafi.

eSKa, ale pojechałać mi komplementem :ico_wstydzioch: hehe dziękuję aż mi się miło zrobiło... to mój M dawno nie powiedział tak nic miłego :) Super zdjątka z chrzcin... ale Ty chuda jesteś kobieto :ico_szoking: !! Twój mąż przewija Alka?? ale Ci dobrze mój się boi :D a raz jak chciał się za to zabrać to :-D :-D :-D tylko do śmiechu warte :)

eve81, Ty to masz z tymi zakupami, co Ty byś bez tego allegro zrobiła?? Co do kupek to chyba faktycznie po antybiotyku w końcu On trochę narusza flore bakteryjna czy coś tam.

mama_zuzi1980, no to przynajmiej troszkę luzu będziesz mieć zawsze to 2 godzinki do przodu a przy jednym dziecku chyba łątwiej jest cokolwiek zrobić o ile oczywiście nie ma kaprysu żeby je nosić na rękach.

dagmara1709, Mój M jak wraca po tygodniu z Austrii to jest raptem dwa dni i zcasem az mi głupio jest go budzić w nocy bo wiem ze zmęczony ale i tak budzę i jak nakarmię Małą piersią to daję mu ją a On ja usypia tzn. chwilkę ponosi i Mała zasypia a w ciągu dnia to i obiadek zrobi i mi coś do jedzenia, posprząta i to nawet nie muszę mu nic móić sam z siebie stara sie jakoś pomóc, nawet robi mi zakupy na cały tydzień żebym tylko po chlebek chodziła a nie musiała targać wózka i jeszcze reklamówek. Może musisz porozmawiac z mężem że Ty też chciałabyś wypocząć noca i umówcie się że Ty np. Karmisz a On potem usypia, albo wstajecie na zmianę, bo faktycznie długo tak samej się ciągnąć nie da, Będzie dobrze zobaczysz :)

A my dziś wyspane ja włąśnie biorę się za siebie idę do łązienki a potem jakiś obiadek muszę sobie wykombinowac tylko nie mam pojęcia co takiego. Mała śpi to mam troszkę czasu.

[ Dodano: 2007-11-08, 11:03 ]
Kocura Zapomniałabym :ico_brawa_01: za dzielność Zuzi :)

[ Dodano: 2007-11-08, 11:07 ]
:ico_zly: :ico_zly: dostałam jakieś upomnienei czy co żeby zmniejszyć zdjęcie?? Jakoś wcześnij nic nikomu nie przeszkadzało tylko nagle teraz... przeciez nie są jakieś gigantyczne, a tylko się wkurzyłam :ico_zly: :ico_zly: Nie będę nic zmniejszać nie mam na to czasu :ico_nienie: .

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

08 lis 2007, 13:16

Justyna_Bochnia pisze::ico_zly: :ico_zly: dostałam jakieś upomnienei czy co żeby zmniejszyć zdjęcie??

a kto Ci to upomnienie dał??? :ico_szoking: ja nigdy nic takiego nie dostałam :ico_noniewiem: komu moga przeszkadzac fotki?? przeciez piszemy tu we własnym gronie i wielkosc fotek nam nie przeszkadza :ico_nienie:

Szymuś śpi już godzine w wózku, ale cos sie wierci wiec pewnie zaraz sie wybudzi
a ja zamiast cos zrobic za ten czas co mały spi to oczywiscie całą godzine siedze na necie :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Justyna_Bochnia
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

08 lis 2007, 13:47

powolujac sie na regulamin ,
prosze o zmiejszenie zdjecia w profilu do regulaminowej wielkosci
Cytat:

Prosze o to, aby podpisy na forum (linijki, zdjęcia) nie przekraczały 500 pikseli szerokości, a i wysokość zeby była umiarkowana (też max. 3 linijki lub do 350 pikseli wysokości). Strasznie ciężko czyta się posty, w których więcej niż sama informacja, odpowiedz na pytanie to zdjęcia, 5 suwaczków czy 5 migających napisów.
cytat admina Emka

Nie wiem o co chodzi mi nie przeszkadzają duże zdjęcia tutaj! Może to pomyłka i miało być nie do mnie w końcu nie mam pieciu suwaczków.

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

08 lis 2007, 13:59

eSKa, Zuzia była spokojna po szczepieniu i w nocy też obylo się bez sensacji. A wczorajszy wieczór to był nawet lepszy niż poprzednie! Bo przez parę dni Zuzia się nam darła wieczorami i zaczęliśmy podejrzewać,że to kolka, lekarka to potwierdziła i daliśmy jej wczoraj espumisan i był spokój. Więc może to i kolki były. Położna nam powiedziała,że jak miną pierwsze 2-3 tygodnie to napewno już nie będzie kolek, a tymczasem dopiero teraz coś się dzieje. No to ja już nic nie wiem :ico_noniewiem:

dagmara1709, mój mąż zajmuje się więcej Zuzią w weekendy. Normalnie to pracuje i wstaje o 6, a wieczorami i czasem nocą robi projekty, więc nie chcę go budzić. Zreszta karmię piersią i w nocy Zuzia ssie krótko i intensywnie, zasypia i wkładam ją do łóżeczka. No,ale w Twojej sytuacji nie miałabym skrupułów gonić męża do pomocy. To też jego dziecko.

Justyna_Bochnia, przecież wszystkie mamy duże zdjęcia :ico_zly:

Awatar użytkownika
Dominisia
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

08 lis 2007, 14:25

Dzien dobry!
Oczywiscie nie pamietam co, gdzie jak i po co, bo wczoraj jak pamietalam i chcialam napisac to TT nie dzialalo. Jasiu spi, mnie czeka sprzatanie, ale przeciez musze cos poklikac co nie?? Zreszta Krzysiek wraca do domku dopiero jutro wiec moge miec balagan :-D

Cos bylo o tym co dzieciaczki robia w dzien jak nie spia... No wiec Jasiu jak nie spi to lezy w lezaczku, ja zabieram go do kuchni jak gotuje obiadek a on sobie obserwuje co i jak i tak przestawiam ten lezaczek z miejsca na miejsce. Popoludniu robimy rozne cwiczenia na brzuszku i tak zwane "wietrzenie", Jasiu lezy sobie wtedy bez pampersa na kocyku i moze machac nogami do woli, strasznie to lubi, powtarzamy jeszcze to wieczorkiem. Jak Krzysiek wraca z pracy to spiewa mu te durne piosenki. Czasami po odbiciu trzymam go jeszcze chwilke na raczkach i wtedy on unosi glowke itd. Ale nie chodze z nim wtedy tylko siedze. Wogole on strasznie malutko jest na rekach. A juz nie wspomne, ze od kilku dni to moje dziecko spi bardzo duzo. Co prawda tak je przyzwyczailam, ze przed 23, 24 nie zasnie, ale za to potem spi do 11, oczywiscie z przerwami na jedzonko, a w ciagu dnia to roznie, ale tak naliczylam ze ok.15 godzin na dobe, a moze i wiecej przesypia...

No i nie napisze nic wiecej bo sie glodomorek obudzil...

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”