Awatar użytkownika
biedroneczka
maniakogadacz
maniakogadacz
Posty: 390
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:36

10 lis 2007, 16:20

Mój piesek jada coś takiego: ryż, marchewka, pietruszka, cebulka, jakieś skwarki albo mięsko - wszystko ugotowane na niezbyt gęsto.

Awatar użytkownika
biedroneczka
maniakogadacz
maniakogadacz
Posty: 390
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:36

11 lis 2007, 20:59

Mój Skubi też nie je drobiu, bo uczulony. Da się z tym żyć, bez obaw :ico_oczko: Polecam karmy z jagnięciną albo wołowiną, mój pies chętnie je jada. Wszelkie tzw. 'dla alegików' jakoś mu nie wchodzą.

Awatar użytkownika
Wronka
Maniak forumowy
Maniak forumowy
Posty: 329
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:02

12 lis 2007, 20:58

Diana rzadko kiedy je kupowane, polecam kaszanke dla psów ale ze sprawdzonych zródeł a nie smietnikowych, czyli trzeba wynalezc sprawdzonego dostawce, najlepiej nieznana firma rodzinna nie w Wawie pracujaca na swoja marke, my znalezlismy SADEŁKO z Jedlińska, nie wqiem ile maja sklepów.

Warto urozmaicić jedzonko jakimis rarytasami, u na sa to uwielbiane ogony świńskie, na wido których dostaje odruchów wymiotnych (te zakrecone końcówki!!) a Diana podskakuje na 2 nogach :ico_haha_01:
Uwielbia tez nogi z szynki- jest taka droga o duzej sednicy i jak juz sie skonczy to sprzedaja ja- u nas po 5 złotych (czy musze dodawac ze najpierw pan obgryza po bokach a dopiero potem pies??? :ico_sorki: :ico_olaboga: :ico_haha_01: )

mozna tez kupic skrawki wedlin, za kilogramowa torbe zapłaciy tyle co za połowe puszki :-)

a z gotowanych:

- pół torebki kaszy drobno/srednio ziarnistej zagotować razem z takimi skrawkami albo ogonami albo koscmi- chodzi o to zeby tłuszczyk puscił- i do tego mozna wrzucac rozne rzeczy jak warzywa, mieso, skwarki- zalezy od inwencji twórczej... mozna wrzucic olej po plackach tez ;)
kasze mozna zastapic makaronem albo do tej kaszy jedno i drugie dodac- jest taki makaron w liderszajsie albo lidlu- wielka paka za 90 groszy ;)

Mozna zupy tez dawac- generalnie tu pies je to samo co my- resztki po nas albo jak zostaje jedna porcja to pies tez zje...

Awatar użytkownika
biedroneczka
maniakogadacz
maniakogadacz
Posty: 390
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:36

13 lis 2007, 22:28

Przy okazji i ja skorzystam z pomysłów :ico_oczko:

Awatar użytkownika
biedroneczka
maniakogadacz
maniakogadacz
Posty: 390
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:36

14 lis 2007, 20:25

Jeśli chodzi o mnie, to też daję czasami psu jakieś resztki naszego jedzonka. Zazwyczaj daję to z makaronem lub ryżem i rozcieńczam wodą (coby własnie te przyprawy zneutralizować).

Awatar użytkownika
biedroneczka
maniakogadacz
maniakogadacz
Posty: 390
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:36

15 lis 2007, 21:13

Zaciekawiłaś mnie tym białym serem, muszę wypróbować. Skubi bardzo lubie kefir, polewam mu nim czasami suchą karmę albo chlebek. U mnie warzywa idą jak burza, tylko ugotowanie :ico_oczko:

Ostatnio odkryłam też dobrodziejstwo takich małych saszetek pedigree (pisownia do dyskusji :ico_haha_01: ). Kosztują 1,30-1,40, a w środku jest mięsna karma w galaretce. Ponieważ ja w tygodniu też nie bardzo mu gotuję, to dorzucam do suchej tę saszetkę i od razu apetet wzrasta :-D

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

17 kwie 2009, 17:02

jednym słowem szok :ico_szoking: a z drugiej strony ten piesek miał pełny żołądek rzeczy niestrawnych :ico_szoking: POLECAM CIEKAWOSTKE :-D

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... caid=17de0

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9059
Rejestracja: 21 gru 2008, 21:25

28 kwie 2009, 08:04

o miło ze znlazł się taki temat

mój pies, głównie jest na suchej karmie dla psów aktywnych
i na mięsku surowym drobiowym-daje mu:
- szyje indycze
-korpusy z kurczaka
-skrzydełka z kurczaka
-wątróbkę drobiową
-łapki kurze

czasem dostaje też gotowane żarełko:
-mięsko mrożone z AS-POLu (specjalne dla psów wołowo-wieprzowe z podrobami i chrząstkami) ok 5zł za kg
-gotowane nogi i skóry wieprzowe, kości ze schabu- wieprzowina tylko gotowana bo w Polsce wieprzowina nie jest badana pod kątem choroby Ajuszkiego tzw wścieklizny rzekomej

jak gotuję mu to miesko z As-polu, to do tego walne mu jakąś marchew i seler, z pietruszką uważam bo jest moczopedna albo wrzucam mu taką włoszczyzne mrożoną z marketu,

nie używam wogóle wypełniaczy węglowodanowych typu ryż czy makaron są zbyt kaloryczne
jeśli już to zamiast ryżu daje garść suchej karmy, albo ziemniaki gotowane- działają 'odchudzająco" na psa gdyż maja bardzo mało kalorii (60kcal na 100g)

do gotowanego wsypuję mu też siemie lniane mielone na sierść

oprócz mięsa dostaje kefir, jogurt, mleko, jaja i jakieś pyszne przekąski typu żwacze, krtanie, prasowane gryzaki a na szkolenie jako nagroda ser zółty, kiełbaska, parówka itp

Awatar użytkownika
betina
4000 - letni staruszek
Posty: 4466
Rejestracja: 06 sty 2009, 21:11

28 kwie 2009, 21:22

CIASTECZKA

z szyneczka i witaminkami

1 filiżanki białej mąki (przesianej)
1 filiżanka mąki kukurydzianej
½ filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
½ filiżanki chudej wędzonej szynki
4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna (około 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku

Według tego przepisu, jeżeli z danej ilości wyjdą 32 ciasteczka, to każde z nich będzie zawierać:
Kilokalorie: 50
Proteiny w gramach: 2
Tłuszcz w gramach: 2


Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.



PSIE CIASTECZKA

2-3 jaja
1/3 szklanki oleju
0.5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki (zależy od konsystencji)

Ubijamy lekko jajka. Wlewamy olej i mieszamy, wrzucamy zmiażdżony czosnek. Wątrobę przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Można też wszystko zrobić malakserze, stopniowo dodając poszczególne składniki. Dodajemy potem tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Smarujemy blachę i wykładamy ciasto, pomagając sobie łopatką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
Ciasto najlepiej pokroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wkładamy kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku ze 30 minut, ale przed suszeniem lepiej pokroić je na "docelowe" kawałki. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku.

Ciasteczka pasztetowe

60 dkg pasztetowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
2 szklanki mąki

Całość wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta i piec na blasze ok. 20 min. w 200 stopniach.

Serowe kosteczki

2 szklanki mąki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roślinnego
5 łyżek stołowych wody

Mąke, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyć miksera), stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć kształt kości. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C. przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce.

Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych

2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jaja,
3-4 łyżki miodu,
olejek waniliowy

Płatki zrumienić na patelni (uważać bo strasznie szybko się przypalają) Żółtka, miód, kilka kropli olejku waniliowego i margarynę lub masło utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodać zimne płatki i wymieszać. Ubić na sztywną pianę białko, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki, układać luźno na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku aż się zrumienią (można w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę). Trzeba co chwilę sprawdzać bo szybko się przypalają. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasteczka, żeby się wysuszyły.

Ciasteczka cynamono-jabłkowe

1 duże jabłko
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem)
3/4 szklanki mąki pszennej

Nastawić piecyk na 200-220 stopni. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wodę cynamon i mąkę owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną. Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włożyć do piekarnika na 0,5 godz. Następnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyć temperaturę do około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut.

Ciasteczka z Gerbera

1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera)
6 łyżek stołowych mleka w proszku
8 łyżek zarodków pszenicy

Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować ciasteczka. Piec około 12-15 minut aż zbrązowieją.

Ciasteczka marchewkowe

szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki
2 jajka
2 łyżeczki czosnku
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące.

Kości

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
1 szklanka masła orzechowego (nie kakaowego i nie czekoladowego)
1/2 szklanki chudego mleka
1 jajko
Szczypta soli

Podgrzej piekarnik do 190 stopni. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj masło orzechowe, mleko i jajko.
Zawartość drugiej miski przełóż do pierwszej i zmiksuj dobrze. Stół posyp mąką i wyjmij na nią ciasto i ugnieć. Rozwałkuj ugniecione ciasto na grubość 2 cm i wytnij ciasteczka w kształcie kości. Ciasteczka umieść na wysmarowanej margaryną blasze i piec przez 20 minut lub do jasno brązowego koloru.

Ciasteczka zielone z glonami lub kiełkami


2 szklanki maki pszennej naturalnej z otrębami
0,5 szklanki maki sojowej
1 łyżeczka wapna dla psów
2 łyżeczki drożdży spożywczych
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu 0,5 łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
0,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
0,5 szklanki kiełków na przykład słonecznika
3 łyżki dobrego oleju
0,5 szklanki wody
Przygotowanie posiłku:
Łączymy mąkę, drożdże, sól, czosnek w proszku i kiełki. Dodajemy ryż i olej. Mieszamy, aż się wszystkie składniki dobrze się połaczyly. Następnie dodajemy 1/4 szklanki wody i znowu mieszamy. Ciasto powinno łatwo się uginać a nie kruszyć. Jeżeli jest taka potrzeba to należy dodać więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Z ciasta formujemy wałek a następnie rozwałkowujemy go na placek grubo troszkę ponad 5 mm. Wycinamy ciasteczka dowolna foremka, jak nie ma foremki może byc kieliszek i pieczemy na pergaminie ułożonym na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Z tej ilosci powinno nam wyjać oczywiscie zależnie od wielkosci nawet 45 ciasteczek. Można dodać do kiełków kilka tabletek sproszkowanych glonów ale nie jest to konieczne.
Glony sa do dostania w sklepach ze zdrowa żywnoscia.Przechowywać w szczelnym pojemniku

Mleczno-kukurydziane ciasteczka dla psów


Składniki:
1 filiżanki białej maki (przesianej)
1 filiżanka maki kukurydzianej
1/2 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 filiżanki chudej wędzonej szynki 4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna
trochę suszonego czosnku
Przygotowanie posiłku:
Zmiksować mąkę z suszonym mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować ciasto na 1 do 2 centymetrowy placek, a następnie wyciąć nożem lub formą pożądany kształt. Wycięte ciasteczka ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 20 do 30 minut. Następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Sugestie odnosnie podawania:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Serowe ciasteczka, które nie tylko myszki lubia


Składniki:
1,5 szklanki maki białej pszennej
1 szklanka czubata sera cheddar lub innego tartego sera
100 gr. margaryny lub oleju 1 ząbek zgniecionego czosnku
mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie posiłku:
Jeżeli nie mamy sera tartego, to należy zetrzeć z kawałka. Tak czy tak tarty ser musi pobyć chwilę w temperaturze pokojowej aby się ogrzać. Starty ser wymieszać z miękka margaryna, ząbkiem czosnku i mlekiem. Mleka dolewamy tyle aby udało się wyrobić ciasto i aby było w miarę sprężyste. Formujemy kulkę i wkładamy ja do lodówki na około 45 minut. Następnie wyjmujemy i albo rozwałkowujemy na stolnicy lub po kawałku kręcimy wałek i wycinamy ciasteczka w odpowiedniej dla nas formie. Z tej ilosci powinno wyjać nam około 25 ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut lub do momentu, gdy zaczną być w kolorze bardzo jasno brązowym. Przechowywać w puszce w suchym miejscu.
Dodatkowe notatki:
Trzeba zaglądać do piekarnika i kontrolować kolor ciastek, nie moga się przypalić.


wszystkie przepisy znalazlam sama robilam z pasztetem ,watrobka i znikly w mgnieniu oka

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9059
Rejestracja: 21 gru 2008, 21:25

29 kwie 2009, 07:52

beatko jesteś wielka :ico_szoking: :-D :-D :-D :-D

tyle ze ja nie mam piekarnika :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek:

Wróć do „Nasze hobby”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: EugeneWar i 0 gości