karolas, kochana na pewno wszystko będzie dobrze! mają złapać mrozy i wybiją te wirusy wredne!
OTO PRZEPISY:
PIERNICZKI NA CHOINKĘ:
Składniki:
*1,5 kg mąki
*0,3 litra miodu
*40dag cukru
*35 dag masła lub margaryny
*0,3 litra kremówki
*po 1,5 łyżki stołowej imbiru i cynamonu
*1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać. śmietanę ubić i dodawać powoli do ciasta. Dodać mąkę aby ciasto nabrało stałej konsystencji. żawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie rozwałkować cienko, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 175 sto. przez 10-15 min.
Polukrować i udekorować bakaliami.
ALBO TAKIE:
Sposób przyrządzenia
Cukier, miód, mleko i margarynę podgrzać. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki. Rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki. W każdym pierniczku zrobić dziurkę o średnicy 0,5 cm. (aby po upieczeniu nawlec na zawieszkę). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Następnego dnia ozdabiać według upodobań.
Aby pierniczki były miękkie należy włożyć je do metalowej puszki razem z kawałkiem skórki od chleba i zamknąć na 24 godziny.
Lista zakupów
# 1 kg mąki
# 300 g sztucznego miodu
# 350 g cukru
# ½ szkl mleka
# 2 jajka
# ½ kostki margaryny
# 3-4 łyżki kakao
# 1 łyżka kawy mielonej
# ½ łyżeczki sody
# ½ łyżeczki proszku do pieczenia
# 20 g cynamonu mielonego
# 5 g imbiru mielonego
# 5 g zmielonych goździków
# 4 g gałki muszkatołowej mielonej
# 1,5 g pieprzu czarnego mielonego
# 1 g zmielonego ziela angielskiego
# 1,5 g zmielonej kolendry
Do przybrania np:
# lukier
# polewa czekoladowa biała i czarna
# wiórki kokosowe
# orzechy
# migdały
# kolorowa posypka do ciast
ALBO TAKIE CIASTKA:
"Cynamonowe ciasteczka na choinkę"
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 paczki masła (margaryny)
3 żółtka
cukier waniliowy ten duży na 1 kg mąki
4 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przeciąć na stolnicę dodać masło
i posiekać nożem potem dodać pozostałe składniki
zagnieść ciasto. Włozyć do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na
grubość 5 mm wykrawać wzory według upodobań, piec w
nagrzanym piekarniku. Ja piekłam ustawiając piekarnik na 3 przez 10 minut.
Na koniec po wystudzeniu można je przystroić lukrem np.białym
Biały lukier:
białka te które pozostały nam z ciasteczek ubijamy na sztywno z niepełną
szklanką cukru pudru i lukier gotowy.
Ciasteczka przystrajamy i zostawiamy do zastygnięcia.
ALBO JESZCZE TAKIE Z MAKIEM:
Składniki
1,25 szkl maki
30 dag maki ziemniaczanej
20 dag masla
1 szkl i 2 lyzki cukru pudru
5 zoltek
1 lyzka smietany
zapach waniliowy
1 lyzka miodu
1 lyzka maku
1 lyzka kakao
przepis:
make posiekac z zimnym maslem i z cukrem
nastepnie dodac zoltka smietane i miod i zagniesc ciasto
ciasto podzielic na 3 czesci do jednej dodac zapach do drugiej mak a do trzeciej kakao
kazda czesc rozwalkowac i wycinac rozne ksztalty ciasteczek np. serduszka gwiazdki
ciasteczka ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec 15 min 180 tak aby sie mocno zarumienily
gotowe udekorowac wedlug uznania lukrem polewa kolorowa posypka